Share |

Na cesty s lékárničkou

 Nezapomeňte si přibalit cestovní lékárničku. Kromě léků, které pravidelně užíváte, si přibalte i další léky a zdravotnický materiál, který se Vám může na cestách hodit při drobných poraněních nebo prvních příznacích onemocnění. Neocenitelným pomocníkem je i CRP test pro domácí použití, pomocí kterého zjistíte závažnost začínající nemoci. 
Chystáte se na dovolenou a přemýšlíte, jak si sbalit cestovní lékárničku a na nic důležitého nezapomenout? V lékárně vám rádi poradí, co by měla obsahovat, případně doporučí již připravenou sestavu, kterou můžete pořídit i v praktické brašně.
Při balení lékárničky na dovolenou velmi záleží na tom, zda budete cestovat po krajích tuzemských, nebo se chystáte vyrazit do zahraničí. Na dovolené v Čechách vám bude stačit vzít si s sebou základní vybavení, protože v případě potřeby máte vždy možnost zajet do lékárny a další léky a zdravotnický materiál dokoupit. Každopádně si nezapomeňte vzít léky na předpis a léky, které užíváte pravidelně, včetně antikoncepce. Kromě těchto léků se určitě budou hodit prostředky na bolest, drobná poranění a spálení od sluníčka. Přibalte tedy analgetika, přípravky na střevní potíže, léky na snížení horečky a opalovací krémy s vysokým UV faktorem. Přidejte i krém s panthenolem, který využijete, pokud si kůži přeci jen na sluníčku spálíte. U vody nebo při kempování v přírodě oceníte repelent na odpuzení hmyzu. V případě, že vás poštípou komáři nebo mušky, zmírníte svědění použitím krému na alergie. Kromě léků nezapomeňte i na drobné úrazy. Vymknutý kotník, odřenina, puchýře…to jsou jen některá z drobných poranění, jež se lehce přihodí na výletě v přírodě, při sportování nebo chození po horách. Proto by v lékárničce neměla chybět dezinfekce, náplasti na odřeniny a na puchýře a možná i nějaký ten obvaz.
 
Když pojedete do zahraničí, nezapomeňte na zdravotní pojištění a zkontrolujte si, co přesně vaše zdravotní pojišťovna hradí. Například úraz při některých druzích sportu není v základním pojištění a budete si muset připlatit. I když máte cestovní pojištění, vezměte si s sebou i dostatečné množství peněz. Jednoduchou prohlídku u lékaře si budete muset nejprve zaplatit sami, pojišťovna vám ji uhradí až po návratu při předložení účtenky od ošetřujícího lékaře. Také si zkontrolujte, zda do země, kam se chystáte, není potřeba nějaké speciální očkování. Poradí vám v jakémkoli očkovacím centru.
Na cestách vám ušetří spoustu starostí a usnadní rozhodování i CRP test pro domácí použití. Když nás začne bolet v krku, máme zvýšenou teplotu, jsme unavení, zkrátka cítíme, že na nás „něco leze“, většinou nejprve spoléháme na samoléčbu. Pomoct zorientovat se, rozpoznat původce nemoci a rozhodnout dilema, zda vyhledat lékaře, pomůže právě CRP test pro domácí použití. S jeho pomocí rychle zjistíte, zda je vaše onemocnění bakteriálního původu, a tedy bude nutná návštěva lékaře, který možná předepíše antibiotika. V opačném případě se jedná o začínající virózu a stačí se pár dní vyležet, zvýšit dávky vitamínů a léčit se běžně dostupnými prostředky. K celému vyšetření stačí kapička krve z bříška prstu a diagnózu budete znát do pěti minut. Použití je jednoduché, v každé krabičce je přibalen podrobný návod, případně můžete zhlédnout instruktážní video na stránkách www.crptesty.cz.
 
Ať už budete cestovat v tuzemsku nebo v zahraničí, ujistěte se, že léky ve vaší lékárničce nejsou prošlé. Většinou se totiž dovolená objede bez jakékoliv újmy, a tak si lékárničku schováme na další rok. I když se vám s největší pravděpodobností na dovolené nic nestane, je lepší nenechat nic náhodě a vše překontrolovat.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.