Share |

Venerologická poradna: Rizikový styk a jeho následky

foto: Jana Kománková

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE - samozřejmě i anonymně.
 
 
Dobrý den, mám prosbu. Asi 60 dní po rizikovém styku jsem dostal anginu, mám 90 kg, dostal jsem Penbene penicilin 1,5 mil 3x denně. Po ukončení jsem byl za týden na testech na Syfilis - z krve - negativní. Na další jdu za 14 dní, to bude 120 dní. Mohl jsem se tím penicilinem vyléčit? A pokud ano, přijde se na to? Moc děkuji za odpověď. J.
 
Dobrý den, vážený pane,
jaká je pro Vás nejlepší informace? Syfilis je onemocnění u kterého se udává hraniční mez vytvoření protilátek až 3 měsíce od možné nákazy - rizikového styku. Pokud v inkubační době užíváte antibiotika penicilínové řady, je dobré posunout testování ještě o 14dní později: Tedy 120 dní je plně postačující doba na validní informaci o tom, zda jste se nakazil nebo ne. Samozřejmě užívání těchto antibiotik může nastolit otázku, zda jste se nevědomky nevyléčil, protože penicilínové antibiotika se podávají na léčbu syfilis. Ovšem odpověd zní, že nevyléčil, neboť tato léčba není v dostačující kumulativní a účinné dávce na vyléčení syfilis.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den, mám problém. Spal jsem s prostitutkou a protrhl se nám kondom... nějakou chvíli jsme to ještě dělali, než jsem si toho všiml... proběhl i oboustranný orální sex... co mám dělat? Jaká je inkubační doba chorob?
 
Dobrý den, vážený pane,
nejlepší řešení pro Vás je navštívit spádovou venerologickou ambulanci, kde specialistovi vysvětlíte situaci a s ním se domluvíte na termínu vyšetřeních. V zásadě inkubační doby kapavky a urogenitálních chlamýdií jsou 14 dní od rizika, ale inkubační doba syfilis, HIV i hepatitis B a C jsou tři měsíce, přičemž u hepatitis (žloutenek se krevní testy provádějí až 6 měsíců od rizika). K vyšetření je potřeba se dostavit nejlépe ráno, nevymočen a nečistit si zuby, ani nejíst, nepít a nekouřit, protože Vám bude prováděn i výtěr z krku na kapavku a na urogenitální chlamýdie. V každém případě nyní již nemějte s nikým sex, neberte preventivně žádné antibiotika a odeberete se na vyšetření.
S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.