Share |

Velké bijáky, maximální dojmy!

archiv pořadatele

Magická hlubina, Terminátor 2: Den zúčtování, Divoká Banda, Le Mans a další tituly ožijí v 70milimetrovém formátu na plátně kina Mír 70 v Krnově. Vyznavači analogového filmu, fanoušci stříbrného velkoformátového plátna a světa filmové techniky se již podesáté sjedou do zdejšího kina, kde se od pátku 17. do neděle 19. dubna uskuteční ve střední Evropě ojedinělá přehlídka sedmdesátkových filmů Krrr!

 

„Je čím dál složitější získat kopie filmů, mnohdy jde o raritní kusy soukromých sběratelů," uvedl vedoucí krnovského kina a zakladatel přehlídky Pavel Tomešek. Ten stál na počátku 90. let před rozhodnutím, do jaké míry zdejší biograf modernizovat. S postupující digitalizací ubývaly v distribuci 70milimetrové filmy. V promítací kabině však zůstaly dva stroje UM 70/35 z produkce Meopty Přerov, díky kterým si mohou filmoví fanoušci vychutnávat zážitek sledování analogového filmu. Jde o univerzální promítací stroj pro film šíře 70 a 35 milimetrů. Světelným výkonem a provedením patří do skupiny strojů určených pro kina střední až velká. „Pro diváka jde o úplně jiný, intenzivnější zážitek. Má šanci vidět nejen barvitější obraz, navíc na obrovském plátně, ale i nechtěné záběry. Například když ve filmu Kleopatra ve scéně, kdy panovnice přijíždí do Říma, je zachycen muž, opírající se o koště. V digitálním rozlišení nebo v jiném formátu divák nemá šanci něco takového zachytit," objasnil rozdílnost 70milimetrového formátu Tomešek.

 

Přestože jde o přehlídku pro úzkou skupinu fanoušků, pořadatelé se snaží motivovat především mladou generaci. „Oslovujeme mladé lidi, aby měli možnost vidět tento takzvaný královský formát," podotkl vedoucí kina. Na festival tak míří nejen tuzemští fajnšmekři, ale i diváci z Rakouska, Polska, Německa, Dánska či Francie. Obdobné festivaly se konají například v Kodani, Oslu či Bradfordu.Přehlídka každoročně nabízí i něco navíc. „Letos máme připravené drobné překvapení v podobě premiéry dokumentu studenta FAMU Tomáše Kleina, jenž se zaměřil právě na lidi, kteří zachraňují sedmdesátková kina," přiblížil Tomešek. Filmoví fanoušci mohou obdivovat také dovednosti českých konstruktérů projekčních přístrojů z podniku Meopta Přerov. Krnovské kino Mír 70 má ve svém vestibulu instalovanou stálou výstavu projekční techniky, která zahrnuje celou škálu strojů s původním vybavením, i s renovovanými komponenty.

 

Projektor UM 70/35 se vyráběl v letech 1962 až 1969 a bylo zhotoveno 360 kusů. Univerzální kinoprojektor představila Meopta v roce 1963 na veletrhu Photokina v Kolíně nad Rýnem. Proslavil se rovněž na světové výstavě Expo v Montrealu. „Meopta dodávala kinoprojektory do celého východního bloku, do severských zemí, mnoha zemí Evropy, například Německo, Francie a Anglie či do severní Afriky. Výroba této profesionální kinotechniky byla zahájena už před válkou, jednalo se o přístroj pro 16milimetrový film, po válce vznikla řada projektorů pro kina na 16 a 35milimetrový film s názvem Meopton, řady I, II a III. Ten třetí získal Grand Prix na Světové výstavě v Bruselu. Vyráběla se i čtyřka, na které promítal donedávna pan Čadík. Poslední byla řada V,“ uvedla Zuzana Veselá z přerovské Meopty s tím, že se celkem v Meoptě za celou dobu výroby profesionální kinotechniky vyrobilo asi 40 tisíc kusů profesionálních kinoprojektorů.Ve své době neměla ve východním bloku česká promítací technika na 70milimetrový formát konkurenci. V tehdejším Sovětském svazu sice vyráběli kinoprojektory tohoto formátu, ale promítači v kabině museli mít protihlukovou helmu a speciální zdroj vody pro chlazení.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.