Share |

Večer českého dokumentu v kině Světozor

Cesta vzhůru
foto: pořadatel akce

V pondělí 29. září v 18:30 se v pražském kině Světozor uskuteční každoroční Panel připravovaných českých dokumentů. Publikum bude mít v rámci série krátkých prezentací ojedinělou příležitost seznámit se s deseti zajímavými dokumentárními projekty přímo od jejich tvůrců. Večer  završí předpremiéra dokumentu Veroniky Liškové Danielův svět, který bez předsudků nahlíží do světačeské pedofilní komunity.
 
I tento podzim se příznivci dokumentárního filmu můžou těšit na zajímavou událost, kterou od roku 2005 už tradičně organizuje Institut dokumentárního filmu společně s Českým filmovým centrem. Panel připravovaných českých dokumentů bude i letos zdarma přístupný nejen filmovým profesionálům a novinářům, ale i široké veřejnosti. Mezi prezentovanými dokumenty bude např. snímek Davida Čálka Cesta vzhůru mapující náročnou životní pouť horolezce Radka Jaroše až na vrchol poslední osmitisícovky – na K2. Helena Třeštíková představí svůj film Lída Baarová – Zkáza krásouo výjimečně krásné, ambiciózní a slavné české herečce, jejíž osud v sobě obsahuje všechny atributy antické tragédie. Vít Klusák s Filipem Remundou seznámí přítomné s filmem Český Pepík jede do Polska poznat lásku k Bohu, který má být performativním dokument ve stylu Borata o dvou sousedních státech s velmi odlišným pohledem na náboženství. S velkým očekáváním musí po úspěchu knižního vydání počítat jedenáctka tvůrců, kteří se rozhodli pro dokumentární výpravu do tajemného světa městských subkultur s názvem Kmeny.
 
Tomáš Hodan v dokumentu Karel Zeman - filmový dobrodruh poodhalí inspirativní zdroje tvorby klasika světového filmu a jeho ohlas ve světě, Tomáš Kratochvíl pak představí přítomným svůj snímek Gadžo, vyprávějící o tom, jak se odstěhoval z centra Prahy do údajně nejhoršího romského ghetta v Čechách. Po skončení prezentací bude večer pokračovat předpremiérovou projekcí celovečerního dokumentu Danielův svět. Hlavní postavou příběhu zakázané lásky a neustálého boje za smíření se sebou samým i za možnost přijetí uvnitř společnosti je mladý spisovatel Daniel, který se narodil jako pedofil. Po projekci dokumentárního filmu o hraniční podobě lásky a lidské schopnosti důvěry a tolerance bude následovat diskuze s režisérkou Veronikou Liškovou.
 
FACEBOOK EVENT.
KINO SVĚTOZOR.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.