Share |

Aktualizováno: Varnsdorf a rasismus: Tady se krade e-mail

ilustrační foto Adam Fuchs

Udělat někomu jedním e-mailem pěkný průšvih je tak snadné. Na vlastní kůži to zažila úřednice Michaela Budínová z Krajského úřadu Ústeckého kraje.
Před nějakou dobou začaly po Česku kolovat řetězové maily podepsané jejím jménem a e-mailovou adresou. Byly plné rasistických urážek a hrubostí. Spousta lidí mail přeposílala dál, případně ho vložila do Wordu jako dokument a šířila a šířila. Někteří i připisovali, že "smekají před statečností autorky" a dodali, aby příjemci e-mailu věc posílali dál.
Nedalo nám to a po věci jsme se začali pídit. Je možné, aby úřednice na krajském úřadě veřejně psala takové věci? Začalo v nás hlodat podezření, že jde o podvrh. Úřednici jsme zaslali žádost o vyjádření, ale mail se vrátil jako nedoručitelný. Asi 20x jsme volali na uvedené číslo (ohlásila se "neexistující linka") a na ústřednu úřadu - když už to někdo zvedl na ústředně a přepojil nás k údajné autorce, nikdy nám telefon nezvedla. I přesto, že byla přítomna, jak nám sdělili na recepci.
Věc začala být poněkud divná. Proč někdo, kdo někde pracuje, vůbec nezvedá svůj telefon? Zapírá se proto, že udělal průšvih, nebo ho obtěžuje pozornost kvůli něčemu, co nezavinil? A co je s tím mailem, že nefunguje?
Světlo do věci vnesla až kolegyně paní Budínové a posléze také tisková mluvčí úřadu. Ty nám sdělily, že e-mail je skutečně podvrh a že je úřednice z causy nešťastná. Jaká byla přijata opatření? A proč ji nelze dohnat? "Změnili jí mail i telefon," dozvěděli jsme se. "Autor původního mailu je podle našich IT nevystopovatelný, posílali to přes nějaké asijské servery," řekli nám dále.
K věci bylo vydáno i oficiální vyjádření, citujeme: "„S dopisem, který má rasistický podtext, kolující po internetu, nemám nic společného. Jedná se o zneužití mé e-mailové adresy, včetně pracovních kontaktních údajů, které jsou volně přístupné na webových stránkách Ústeckého kraje a internetu,“p rohlašuje Michaela Budínová z odboru školství, mládeže a tělovýchovy, která se od obsahu textu distancuje stejně jako krajský úřad. Toto jednání, kdy je zneužito jméno náhodně vybrané osoby k šíření rasistických myšlenek, krajský úřad striktně odmítá. V tuto chvíli zvažuje kroky, které by pomohly situaci vyřešit, aby úřednice mohla v klidu pracovat."
Je to situace krajně nešťastná a nepříjemná přo úřednici i úřad a postižené je nám velmi líto. Na druhou stranu je ale nepříliš pozitivní také to, že úřednice nebere telefony, i když neví, kvůli čemu člověk volá. Chápeme, že pozornost tohoto typu je skutečně nepříjemná, ale nebylo by lepší telefon vzít a v jedné větě sdělit, že nejsem autorkou takového mailu a odkázat na web úřadu, kde je více informací?
Plný text rasistického řetězového e-mailu (se kterým z hloubi duše nesouhlasíme) je například zde. Možná ho máte v mailu i vy. Co si o tom myslíte? Diskutujte na našem facebooku.
Aktuální informace ke cause nám sdělila Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí úřadu: "Ve věci zneužití mailové adresy úřednice Krajského úřadu Ústeckého kraje podal Ústecký kraj trestní oznámení kvůli poškozování cizích práv, státní zástupce věc odložil. Momentálně zvažujeme další postup (zda podat rozklad, když je věc prakticky nevyřešitelná)."
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.