Share |

Jak ukrást facebook? Snadno a rychle!

V době, kdy světem hýbe hnutí Anonymous, tematika pirátství a graduje debata o internetové bezpečnosti a soukromí, byla během několika minut odcizena naše facebooková stránka "proti módní šedi v českých ulicích!".
Přidejte si proto naši novou stránku Proti šedi, www.facebook.com/protisedi, jedeme dál!
 
 
 
Na stránce "Proti módní šedi v českých ulicích!" s 21 443 fanoušky správci pracovali ve dne i v noci, sdíleli fotografie, odkazy a diskutovali se čtenáři. Ti na stránce denně komentovali články, vyměňovali si oblečení a doplňky a sdíleli fota svých outfitů. Stránka se zabývá i kulturním rozvojem. 
"Kdyby tahle stránka nebyla, o spoustě těch lidí se nikdo nedoví. Podporujeme mladé kreativní lidi, nabizíme prostor k prosazení se například studentům uměleckých škol nebo a reagujeme okamžitě," říká zakladatel stránky Jakub Hájek.  
Stránka informuje, co se děje v ČR i v zahraničí, pomáhala i hledat psy, sehnala studentům brigádu nebo podnájem, denně přináší reportáže z akcí, rozhovory s umělci, videa i vlastní audio na webu www.protisedi.cz, který je logickým pokračovatelem facebookové stránky. Informuje lidi v Čechách o tom, co si o nich myslí v zahraničí. 
 
"Stává se, že lidé vytvoří stránku slibující výhry elektroniky a následně přejmenují na politicky motivovanou stránku "Paroubek je král" nebo ji použít k prezentaci jiných firem. Podobně zneužita byla například i stránka věnovaná památce zavražděné Anny J., již majitel proměnil v reklamní prostor s eshopem s oblečením," říká Michala Komrsková. "A to přesně my neděláme," říká Jakub Hájek. "Nejde nám jen o módu, ale i o intelektuální  rozvoj mladých lidí - proto spolupracujeme s řadou alternativních médií a pořadateli různých akcí."
 
V sobotu 4.2., v den 8. výročí založení facebooku, se někdo na stránku vloupal a ukradl ji.
Jak je to možné?
"Vlastně je taková krádež směšně jednoduchá," říká šéfredaktorka www.protisedi.cz Jana Kománková. "Stačí se někde neodhlásit z internetu, nebo mít heslo, které někdo uhádne nebo zaslechne." Pokud se zloděj dostane k heslu někoho ze správců stránky, může libovolně mazat a přidávat jiné správce a za minutku si tak přivlastnit několikaletou práci týmu lidí.
 
Zloděj začal na stránku psát nesmyslné vulgární výkřiky o drogách, změnil profilové foto stránky na foto exotického polonahého domorodce s metrovým návlekem na penisu a v zásadě může udělat cokoli dalšího pod jménem "proti módní šedi". "To bychom ještě považovali za žert, podstatné je, že nám byla odejmuta práva nakládat se stránkou, a to už legrace není," říká zakladatel stránky Jakub Hájek.
 
"Je to srovnatelné s krádeží v reálném světě," říká redaktor www.protisedi.cz Luciáš F. Svoboda. "Ukazuje to úskalí dnešní doby, kdy se svět přesunul na internet. Jediným klikem lze zničit léta snažení."
 
"Obrátili jsme se ihned na Facebook," uvádí Jana Kománková. "Na telefonu byl záznamník, oslovili jsme i e-malovou podporu. Ozvali se ihned, ale měli špatné zprávy: Je možné, aby facebook celou stránku smazal, ale předchozí stav vrátit zřejmě nelze."  
 
Objevují se už i názory, že může jít o uměle vyvolanou aféru. "Takhle my nefungujeme," říká Jana Kománková. "Pracujeme pouze s fakty."
 
Causa se vyvíjí každou minutou, v neděli večer začal zloděj stránky předstírat, že se stránka navrátila do rukou oprávněných držitelů, a psát jménem stránky zprávy jako "krize zažehnána", aby vzbudil zdání, že došlo k nápravě.
 
Majitelé stránky mají alternativní stránku proti šedi (www.facebook.com/protisedi), kde informovali o krádeži a kde budou i nadále přispívat texty, videem a fotografiemi jak z webu www.protisedi.cz, tak obsahem vytvořeným speciálně pro tuto sociální síť. A veškeré přístupy a hesla budou hlídat s dvojnásobnou obezřetností." Doufáme, že Facebook, který je mladou a pružnou firmou, problém přece vyřeší," říká Jakub Hájek. "Zvažujeme i právní kroky."
 
 
protisedi@protisedi.cz
www.protisedi.cz
www.facebook.com/protisedi
https://twitter.com/protisedi
gplus.to/protisedi
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.