Share |

V "Už jsme doma" začíná výstava Stará láska nerezaví

foto: pořadatel akce

Své koláže z rezatých plechů s názvem „Stará láska nerezaví“ vystavuje v pražském kulturním prostoru „Už jsme doma“ kytarista a zpěvák skupiny Trabant Jarda Svoboda.Dnes, 24.2.2014 od 18:30 se koná vernisáž, na kterou naváže koncert.
 
Písně Jardy Svobody, frontmana skupiny Traband, zná kdekdo. Svoboda ale také maluje a tvoří výtvarné koláže z rezatých plechů. Ode dneška Svoboda vystavuje v pražském kulturním prostoru “Už jsme doma”.
 
Jaroslav Svobodase narodil v roce 1966 v Kolíně, vystudoval český jazyk a výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě UK. Pracoval jako učitel, topič, cirkusák, kopáč, pečovatel, barman, editor teletextu, sociální pracovník, školník, zahradník. Vystupuje se skupinou Traband, pro kterou píše hudbu a texty (www.traband.net). Ve volných chvílích lesní chodec a skalní lezec.
 
Oblíbeným cílem jeho výletů jsou skládky a smetiště, na kterých nalézá roztodivné věci. Odhozené a znovu nalezené předměty oživuje a dává jim nové místo v obrazech, kolážích a skulpturách.
 
Vystavené obrazy vznikly mezi lety 2007-2010 z rezavých kusů železa, okapových rour, plechovek od konzerv, hřebíků, klíčů, drátů, hrnců a dalších předmětů.
 
Autor poskytl svůj vlastní návod na vnímání umění:
Chci, abyste si mysleli:
1.       Je to krásné.
2.      Je to krásné, i když je to vyrobené z tak pochybného materiálu.
3.      Je zajímavé, že i z tak ošklivých věcí se dá udělat něco krásného.
4.      A jsou ty věci, ze kterých je to vyrobeno, vůbec tak ošklivé, jak jsme si mysleli?
5.      A není to tak i v životě, že i z ošklivých, bezvýznamných, opotřebovaných, rozbitých situací lze poskládat krásný celek?
6.      Takto se lze dívat na svět.
 
Název výstavy:
STARÁ LÁSKA NEREZAVÍ
Jarda Svoboda - Trabandita
Více o technice jeho tvorby můžete shlédnout v krátkém videu „Rustamen“ na www.youtube.com/trabandita
 
Při vernisáži zahraje a zazpívá sám autor. Vernisáž se uskuteční 24. 2. 2014 v 18:30 hod. Následuje koncert v 19:30 hod. Výstava potrvá do konce března. Vstup na výstavu i na vernisáž je zdarma. Výstava přístupná v otevírací době kavárny otevřeno po-pá od 10 hod., so-ne od 15 hod.
 
Už jsme doma, Uralská 6, Praha 6, Bubeneč, cca 5 min. od metra Dejvická
web: www.uzjstedoma.cz
FB: www.facebook.com/uzjsmedomakavarna


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.