Share |

V Riegráku vyroste romský stan

foto archiv pořadatele

 
Ve dnech 5.a 6. října se v Praze odehraje unikátní akce s názvem Roma Big Top, s podtitulem Romaňi cerha, což znamená Romský stan. V Riegrových sadech na Praze 2 vznikne na dva dny, pod záštitou místostarosty Jana Pecha, místo, kde bude pražské bloumající veřejnosti a žákům základních škol  nabídnuta možnost zažít to dobré, co přináší přítomnost romské menšiny v Evropě. Pod plachtou cirkusového stanu (tzv. šapitó) se odehraje komponovaný, interaktivní  program, složený z  workshopů pro žáky základních škol i pro veřejnost o romském jazyce, kultuře, historii. Večer budou ve stanu uvedeny nejen vynikající romské kapely, ale také autorské romské divadelní představení.  
Dvoudenní program Roma Big Top bude rozdělen do několika fází. V dopoledních hodinách se žáci základních škol v rámci přednášek lektorského týmu romistů dozví důležité informace o romské historii a romštině i o romském etnolektu češtiny. Součástí těchto seminářů budou interaktivní hry s romskými osobnostmi, např. s hudebníkem Máriem Bihárim. Žáci dostanou možnost přímého a pozitivního kontaktu s romskou kulturou a jazykem.  
V odpoledních hodinách se stan otevře veřejnosti, která bude moci shlédnout  výstavu Zaniklý svět vytvořenou Výborem pro odškodnění romského holocaustu. Expozice mapuje průběh tragického období romského holocaustu u nás od počátku pronásledování v protektorátu Čechy a Morava, ale přesahuje i do historie novodobého rasizmu a extremismu. Výstavou bude provázet Čeněk Růžička, přímý potomek jedné z rodin českých Romů, jejíž členové přišli v době 2. světové války o život.       
Oba večery budou patřit současnému romskému umění, tedy samozřejmě hudbě, ale také divadlu. 5. října bude ve stanu od 19:00 uvedena premiéra autorské romské hry, která vznikla speciálně pro akci Roma Big Top. Jejím autorem je romský novinář, filmař a gay aktivista David Tišer. Hra přenáší do dnešní doby legendu o romské mytické postavě „Guľi Daj“ (česky Sladká máma- obdoba české Polednice) a pojednává o dnešních problémech z romského úhlu pohledu. Po této divadelní premiéře se návštěvníci můžou těšit na koncert momentálně jedné z nejúspěšnějších romských hudebních formací Mária Biháriho a Bachtale Apsa. 
Během 6. října pokračuje dopolední i odpolední program Roma Big Top stejně jako o den dříve, liší se jen večerní hudební nabídka. Ta slibuje skutečně zajímavou podívanou. Na jednom pódiu se totiž od 19:00 odehraje koncert dvou velmi příbuzných romských uskupení. Královehradecké Terne Čhave netřeba příliš představovat, neboť tato skupina dosáhla velkých úspěchů v Čechách i v cizině a její koncerty jsou pověstné strhující energií. Druhá formace, která se 6. října v Roma Big Top představí, je naopak zbrusu nová, progresivní kapela Bitumen Beat, která vznikla na počátku roku jako paralelní šlahoun Terne Čhave. Vstupné na každý večer je 99,- Kč.  
Stan romské kultury- Roma Big Top (romsky Romaňi cerha) - 5.-6. října 2011 v Riegrových sadech, Praha 2    
 
 www.habrovka.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.