Share |

V Praze "přistál" objekt ACUO, který prý umí měnit realitu

foto BU2R

Interaktivní audiovizuální objekt ACUO [čti akuo, z latiny “bystřit zvuk”] přibývá v pondělí 17. října 2011 na Náměstí Republiky v Praze.
 
Oč jde? To nám řekne tisková zpráva:
Jako zajímavý technologický experiment zkreslující realitu a umělecké dílo zároveň ho vytvořil tým mladých umělců pod vedením Michala Šeby. 
Bezmála čtyři metry vysoký, odzvučený objekt ve tvaru trojcípého polygonu, podpíraný ocelovou podnoží a pokrytý stříbrným pláštěm, nebude možné přehlédnout. “ACUO svým tvarem a funkcemi připomíná vesmírný modul, který přistál ve městě a sleduje svými čidly okolní dění. Transformuje okolní zvuk a obraz pomocí současných technologií, které ovšem pracují na čistě analogovém základu,” vysvětluje autor a vedoucí projektu ACUO Michal Šeba.
ACUO vidí a slyší jinak než my. Svět kolem sebe snímá šesti mikrofony a třemi kamerami, aby ho pak přenesl do svého nitra, kde vstupy zpracovává k prostorovému poslechu a k projekci pomocí LED systému na celé své vnitřní stěny. Součástí jeho výbavy je i zvukový “periskop” se sluchátky. “Všichni, kteří na palubu ACUO vstoupí, zažijí město jinak, mohou si tu analyzovat venkovní dění a zároveň meditovat nad nekonečnou variabilitou modifikací jednotlivých vstupů,” vyjmenovává Šeba zážitky, které ACUO kolemjdoucím nabídne a shrnuje to slovy: “Návštěvníci se v něm ze zcela nové perspektivy setkají se zvukovou krajinou místa, kterým denně procházejí bez schopnosti pozorněji vnímat či naslouchat.” Snímaný zvuk kolem sebe ACUO zároveň vysílá v pozemském signálu FM rádiových vln. Zvuk i obraz současně streamuje online na svou základnu www.acuo.cz, kde se ukládají pro příští generace, a kde je také možné hrát si s nimi na ACUO simulátoru.ACUO, které je samo o sobě uměleckým dílem, vytváří neobyčejný zážitek pro návštěvníky. Zároveň má i edukativní charakter, který se týká tzv. zvukového smogu města.
Výroba ACUO trvala jeho autorům přes osm měsíců, na Náměstí Republiky objekt zůstane 14 dní. Během nich, konkrétně 29. října, se v něm uskuteční “tichý” improvizační koncert, který bude návštěvníkům přenášen do sluchátek rádiovými FM vlnami. Protagonisty nevšedního hudebního zážitku se stanou Dan Bárta, Lenka Dusilová a beatboxer En.dru. Poté, co ACUO opustí svou dočasnou pražskou základnu, chystá se přistát i v jiných městech a na jiných místech České republiky.
Autorem a vedoucím projektu ACUO je umělec Michal Šeba. Trojcípý polygon, ideální tvar modulu pro šíření zvuku a pro průlet galaxií, vytvořil Vítězslav Danda a jeho kolegové z architektonického studia Edit!. O zvukové technologie se postarali student Centra audiovizuálních studií FAMU a lektor zvukových technologií na pražské AVU Stanislav Abrahám a Michal Šeba (Data-Live). LED systém realizoval student ateliéru Nová média na AVU Michal Pustějovský. Web, stream a další internetové sesterské projekty ACUA zajišťuje technooptimista a průkopník kyberprostoru Matěj Bacovský a jeho firma Bioport. Výrobu samostatného modulu zastal původně letecký mechanik Libor Štych ve spolupráci s Mirkem Marešem. Realizace pláště se ujaly módní návrhářky Sistersconspiracy.
Hlavním partnerem projektu ACUO je značka BU2R (www.bu2r.cz), produkce se ujalo Studio Yinachi (www.yinachi.com).
Záštitu nad projektem převzal primátor Hlavního města Prahy Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.
www.acuo.cz http://www.facebook.com/acuo.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.