Share |

V Divadle Archa začíná festival AKCENT

foto: pořadatel akce

Festival AKCENT o víkendu přivítá argentinskou režisérku Lolu Arias, která loni v Praze uvedla inscenaci Rok, kdy jsem se narodil. Letos nabídne místo Chile pohled na diktaturu v Argentině ve hře s názvem Můj život potom. Diváci budou moci porovnat osudy protagonistů a obětí vlády vojenské junty očima jejich dětí, dnešních třicátníků.
 
Argentinská scénáristka, režisérka a hudebnice Lola Arias, která proslula mimo jiné spoluprácí se členy Rimini Protokoll patří k nejprogresivnějším tvůrcům současnosti. „Patřím ke generaci, která se narodila pod temným mrakem diktatury. A tato zkušenost se podepsala i na našem dětství. Tak či onak naše generace, myslím, vyrůstala obklopena spoustou nevyřčeného. O některých věcech jsme nevěděli, o jiných jsme zase nesměli mluvit. Všechny takové příběhy jsou tématem této hry, která vypráví o tom, jak se moje generace vyrovnává s minulostí“, říká Lola Arias. Můj život poté se pohybuje na hranici reality a fikce. Je pokusem o setkání dvou generací na křižovatce národních dějin a soukromých příběhů.
 
Mezi objevy letošního Akcentu patří hostování korejského vizuálního umělce a aktivisty Kima Hwanga, který na AKCENTU uvede filmově–divadelní performance Pizza pro národ (Pizza for the people). "Nešlo mi o to, aby si Severokorejci doma pekli pizzu. Projektem jsem chtěl upozornit na aktuální situaci a nahlížet světové sociálně-politické souvislosti," popisuje Kim Hwang. „Pizza je jen jeden příklad, symbol. V historii se mnohé zavřené dveře podařilo otevřít díky kultuře, co politická moc zavírá, kultura zase otevírá. Nemohu samozřejmě říci, že umění samo o sobě může něco změnit, ale na druhou stranu se bez umění nezmění nic,“ dodává čtyřiatřicetiletý umělec.
 
Vybíráme tvůrce, kteří usilují o bezprostřední a nealegorickou reflexi společenského dění, aktuálně například otázku života před válkou a po válce“, říká ředitelka festivalu AKCENT Jana Svobodová. Festival dnes večer zahájí v Divadle Archa filmový dokument o divadelním představení režiséra Milo Rau nazvaný Hate Radio. „Hate Radio pojednává o tom, jak se program rozhlasového vysílání plný pop-music, sportovních přenosů a zpráv mění v laboratoř rasistické ideologie“, přibližuje Svobodová. Na projekci naváže diskuzní fórum Před válkou a po válce o roli kultury a umění v době válečného nebezpečí i možnostech vyrovnání s traumatickou historií.
 
Festival AKCENT 2014
Pátý ročník mezinárodního festivalu dokumentárního divadla
20. – 30. listopadu 2014
Praha - Divadlo Archa/Plzeň – KC Peklo

 
Ukázky z představení:
Kim Hwang: Pizza pro národ / Pizzas for the People
Lola Arias: Můj život potom / Mi vida después
She She Pop:
Jarní oběti (Svěcení jara) / Frühlingsopfer – aufgeführt von She She Pop und ihren Müttern
Jiří Havelka, Karel F. Tománek: Dechovka
Barbora Schneiderová, Storytelling CZ, Plechárna Černý most:
 Sídliště z plechu
 
Vstupenky jsou v předprodeji v pokladně Divadla Archa a on-line na www.divadloarcha.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.