Share |

UK má nový společenský prostor. Jmenuje se Na Hollaru.

foto: pořadatel akce

novým semestrem otevírá Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK v Praze na Smetanově nábřeží také nový studentský společenský prostor nazvaný „Na Hollaru“. Jeho vznik iniciovali studenti, kteří v uplynulých dvou letech věnovali energii přestavbě starých garáží.
 
,,Žurnalistika, marketing a PR i mediální studia, které se na tzv. Hollaru vyučují, jsou kreativní obory. Každý rok přitáhnou desítky mladých lidí, jež spojuje zájem o aktuální společenské dění a komunikaci. Jenže naše škola dosud nenabízela mnoho možností, jak se realizovat nebo kde trávit čas mimo přednášky. Proto jsme iniciovali vznik studentského „klubu“ v pavlačovém vnitrobloku, abychom místo trochu oživili zevnitř a přilákali i lidi zvenčí,” říká Kateřina Písačková, absolventka žurnalistiky a iniciátorka hnutí Oživme Hollar.
 
Univerzita Karlova na projekt vyčlenila ze svého rozpočtu zhruba 500 000 Kč. V částce byla zahrnuta především přestavba dvou nepoužívaných garáží o výměře 40 m², které dosud sloužily jako sklad. V otevřené architektonické soutěži zvítězil návrh přestavby od studia Labor13, který zachovává prvky původní garáže, jako je industriální osvětlení nebo vnější vedení elektřiny a plynu. Studenti si pak vlastními silami postavili nábytek z palet a dovybavili interiér.
 
Po přestavbě trvající bezmála rok a půl „Na Hollaru“ zahájí svůj provoz 1. října za přítomnosti děkana a vedení fakulty. Na programu slavnostního otevření jsou koncerty, křest „tištěného suvenýru“ nebo DJ set redaktorů Radia Wave s projekcemi na stěnu budovy.
 
Studenti v prostoru školy plánují živý program i nadále – v říjnu se FSV UK zapíše na mapu světelného festivalu Signal Fest a v listopadu se připojí k Festivalu svobody, který oslavuje 25. výročí sametové revoluce.
 
www.nahollaru.cz
 
POPRVÉ NA HOLLARU
1. října
 
Program
18:00 zahájení, vernisáž výstavy, křest tištěného suvenýru
20:00 Kalle
21:00 Kyklos Galaktikos
22:00 Miroslav CH
22:00 Filmy o gladiátorech DJs Aleš Stuchlý & Jiří Špičák (Radio Wave)
00:00 konec
 
O kapelách a projekci:
Táborské duo Kalle – Veronika Buriánková a David Zeman – si zakládají na skromnosti. Vystačí si s jemným ženským hlasem, kytarou a pár efekty, svůj debut nahráli doma v obýváku na magneťák. Jejich květnová nahrávka Live from the Room kombinující cit pro temné písničky s triphopovými beaty po vzoru Portishead způsobila na domácí scéně, soudě nejen podle nadšených recenzí, senzaci. Na Hollaru netradičně zahrají akusticky.
 
Kyklos Galaktikos se vyhýbají pravidlům hiphopového kánonu i žánrovým klišé. Když je slyšíte poprvé, asi budete myslet na WWW nebo Bonuse. Začínali jako kolektiv umělců a volně se přeskupili v hudební projekt vedoucí kritický dialog nejenom se svými s posluchači, ale i s městem a dnešními poměry.
 
Aleš Stuchlý a Jiří Špičák, vedoucí hudební redakce Radia Wave vezmou návštěvníky Hollaru se svým DJ setem na exkurzi do “továrny”. Budou citovat globální hity, hudební avantgardu, Kanye Westa i filmy o gladiátorech.
 
Lunchmeat – o vizuální projekce na stěnách budovy se celý večer postará vizuální uskupení LUNCHMEAT. V Praze již přes rok provozují domácí klub NEONE, který je už teď legendární. Lunchmeat se umělecky podílejí na mnoha projektech od Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, Festivalu spisovatelů až po pořádání vlastního festivalu elektronické hudby a VJingu od roku 2010.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.