Share |

U Prahy vznikne soukromé záchytné centrum pro gorilí samce

foto: Jiří Bálek

U Prahy v budoucnosti může vzniknout první soukromé záchytné středisko pro gorilí samce. Duchovním otcem projektu je známý gorilí ošetřovatel a zachránce a podnikatel Marek Ždánský. V Chýni u Prahy již jeho firma také pořídila pozemek o rozloze 6500 m2 nejen k výstavbě pavilonu, ale i přilehlým polím pro pěstování kvalitní zeleniny vhodné pro krmení těchto ohrožených primátů.
 
Jednalo by se o zařízení pro gorilí samce, kteří musí být v izolaci kvůli místu v zoologických zahradách. V každé gorilí skupině totiž může být pouze jeden samec. A to je velký problém v celé Evropě, který bohužel dospívá i k tomu, že někde  samce kastrují, čemuž bychom chtěli zabránit,“ vysvětluje záměr bývalý dlouholetý šéf gorilího pavilonu v pražské ZOO Marek Ždánský.
 
„Do záchytného střediska bychom stahovali samce, kteří jsou  v ZOO navíc. U nás by pak byli umístěni do samčí skupiny, kde by čekali na uvolnění místa v evropských i soukromých zoologických zahradách,“ popisuje Ždánský. Projekt je zatím v počátcích, čeká se na komunální volby a potřebná místní povolení. Zároveň pak začnou také jednání s evropským koordinátorem chovu goril, EAZA sdružení ZOO Evropy, s naším ministerstvem životního prostředím kvůli povolení dovozů zvířat a dalšími potřebnými organizacemi.
 
Ždánský počítá s tím, že vnitřní část pavilonu i výběh by byl přístupný veřejnosti a to zadarmo. Projekt je nejen důležitý pro zachování této ohrožené fascinující skupiny zvířat, ale také ekonomicky životaschopný,“ uzavírá Marek Ždánský.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.