Share |

Tuzemská premiéra Sleigh Bells!

Bordel, hluk i chytlavé melodie
Sleigh Bells / infinitybells.com
Sleigh Bells / infinitybells.com foto archiv kapely

Hodně slušná a hodně mladá americká kapela zahraje v Meetfactory.

Taky už vám jde hlava kolem z poněkud unylé muziky typu Beach House, která je teď tolik v kurzu? Pak doufám, že se potkáme 1. 2. v pražské MeetFactory na dance-pop-punkovém mejdanu v režii Sleigh Bells.

V době, kdy většina novinek evokuje sound specifické hudební éry (ať už její imitací nebo prostě využíváním prvků pro ni typických), se zrod něčeho opravdu originálního a současného rovná malému zázraku. A jedním z těchto miráklů je i newyorské duo Sleigh Bells, jehož loňský debut Treats se umístil hodně vysoko v nejednom Best Of loňského roku renomovaných hudebních periodik. Derek E. Miller (skladatel, kytarista a producent) a Alexis Krauss (zpěv) se ale dali dohromady už mnohem dřív.

Za všechno může M.I.A. (a máma)

Historie Sleigh Bells se začala psát v roce 2008, když bývalý kytarista post-hardcorové party Poison The Well Derek tehdy působící coby barman v brazilské restauraci nadhodil před jednou ze zákaznic, jistou paní Krauss, že hledá šmrncovní vokalistku pro svůj nový projekt. Vzhledem k tomu, že její dceruška měla zkušenosti z teen-popové party Rubyblue, maminka nelenila, přihlásila ji a Sleigh Bells byli na světě.  

Netrvalo dlouho a nadějné dvojky si všimla nonkonformní rapperka M.I.A., kterou Derekova dema nadchla natolik, že ho oslovila s nabídkou spolupráce na albu /\/\ /\ Y /\, kde se podílel na skladbě Meds And Feds, jejíž základ je ke slyšení i na albu Treats. Následoval podpis smlouvy s rapperčiným labelem N.E.E.T.S., což byl - jak říká Alexis - zásadní impuls pro další práci: "Fakt, že se o nás M.I.A. zajímala dřív než kdokoli jiný, ohromně nakopl naše sebevědomí."

Sbíječkové riffy a chytlavé melodie

Když pak SB hodili na net několik tracků, začala je konečně registrovat také media jako The Guardian nebo Pitchfork, který označil song Crown on the Ground jako 57. nej píseň roku 2009.

Pilotní singl alba Treats Tell´Em, který vyšel v dubnu 2010 jako free download, už pak logicky provázel náležitý hype, který se samotným albem ještě nabyl na síle.

"Neomalené a návykové, Sleigh Bells objevili tvůrčí formulku, která nebaví jen je, ale téměř každého, kdo ji okusí," rozplýval se Q Magazine a chválou nešetřil ani Pitchfork: "Jejich kombinace sbíječkových riffů z punku a metalu, mid-tempo beatů z hip hopu a electra a extrémně chytlavých monotónních melodií zní pozoruhodně čerstvě a jako nic jiného."

Možná ohluchnete. Nic jiného ale už stejně slyšet nepotřebujete...

Ve více či méně výstižných citacích z recenzí by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho, nicméně jako pozvánka na tuzemskou koncertní premiéru dua hravě a nápaditě resuscitujícího alternativní taneční pop víc než bohatě postačí slova Davida Renshawa z Drowned In Sound: "Pomilujte se s noisem a dejte si party se Sleigh Bells. Co na tom, že pak budete nahluchlí? Beztak už nebudete potřebovat poslouchat cokoli jiného..."

Mno, není to lákavé? Zvlášť když lupeny pořídíte v předprodeji za víc než sympatických 250,- Kč a na místě v den konání akce, tedy 1. 2. v pražské MeetFactory to bude za 350,- Kč. Začíná se ve 20:30. Pokud stále váháte a chcete nějakou ochutnávku, tak mrkněte na klip Riot Rhythm.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.