Share |

Tip na užitečnou, vtipnou a okouzlující knížku: Divoká příroda Prahy a blízkého okolí

Divoká příroda Prahy a blízkého okolí. Název dává tušit jen část toho, čeho s epo otevření tohoto spisku nakladatelství Academia dočkáte.
Když jsem si opatřila tuhle lákavou knížku, očekávala jsem, že se něco dozvím. Keře na sídlišti, divné sukulentíky někde v Šárce, zubožené traviny. Námět na naučné vycházky a tak.
Potom jsem spisek otevřela na náhodné stránce. Dělám to vždycky a bývá to zábavný způsob seznámení s knihou. "V šeru skříně tiše dřepí blázen." To je prosím nadpis jedné z kapitol. Udiveně civím do knihy. "Mým nejoblíbenějším domácím divokým zvířetem je rybenka," uvádí autor.
Aha.
Aha.
Pochopuji, že tohle není jen nějaká příručka pro lidi, co se chtějí trošičku poučit, ale zároveň dílo s kvalitami literárními. Podívám se do obsahu. "Praha jako kóan." a "Pes už cepení v černym sklepení." Ano - tohle není jen nějaký rostlinopis, to je město nahlížené poeticky, vtipně, zvídavě a hravě.
Aniž by ovšem nebyla knihá nabitá informacemi! Autoři - geolog a botanik - poznají kdejakou žoužel, stonek a hromadu šutrů, vědí, kdy nějaký keř zplaní, a erudovaně poradí, kde mezi dlažebními kostkami najdeme zajímavé věci. Z jejich textu čiší nadšení z objevování, poznávání, třídění, jakož i údiv nad tím, co příroda činí. Jako bonus najdete v knize unikátní Sociokulturní geobotanický klíč velkoměsta obsahující strašně zábavné věci. A čtyřstránkové pojednání o tom, kde a jak nocovat v Praze pod širým nebem. A ještě další věci. No prostě si to kupte.
 
K vědě se dá přistupovat s lehkostí a šmrncem, který závažnost zkoumání nikterak nesnižuje, naopak, budí zájem i v přihlížejícím laiku. Pánové Mikuláš a Šturma sepsali bravurní dílko, jež je jak důležitým záznamem o rostlinách a živočiších v matce měst, tak zhmotněním touhy bavit se a hrát si a trochu zlobit. Mám ráda optimistické, energické zkoumání divných věcí, takže jsem knížkou nadšena.
 
Radek Mikuláš, Jan Albert Šturma: Divoká příroda Prahy a blízkého okolí
vydala Academia
Průvodce tou částí pražské přírody, o kterou se nikdo nestará, málokdo ji zná a skoro nikdo ji nemá rád
váz., 212 stran, cena 295 Kč, TADY V ESHOPU O 20% LEVNĚJI
, ISBN 978-80-200-2396-4


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.