Share |

Tip na knihu: Vesna Tvrtković – Idioti 21.století

nakladatelství JaS

Rodačka ze Sarajeva řeší v psychologické novele, jak je důležité mít svého idiota.

„Není snaha pomáhat Idiotům z jejich idiotství čirý idiotizmus?“ ptá se v úvodu své druhé knihy Vesna Tvrtković, kterou mohli čtenáři Proti šedi vidět na „protišedním“ večírku v pražské galerii DOX, kde četla například po boku Jaromíra Rudiše.

Na knize je pozoruhodný fakt, že není překladem, spisovatelka ji napsala přímo v českém jazyce. V roce 1992 uprchla z rodné země kvůli válce na Balkáně, v Praze pak našla druhý domov a v roce 2009 absolvovala na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Český jazyk má tedy v malíčku, přesto se nezbavíte dojmu – zejména v úvodu knihy – že některá slovní spojení nekorespondují s časoprostorovým zasazením knihy, (originální) myšlenkou celého příběhu a zbytečně tak někdy srážejí vcelku slušené tempo.
 
Teď ale k samotné knize. Už v prvotině Ani ve snu se Tvrtković cítila velmi sebejistá ve fabulovaných povídkách; „odžitým“ přepisům buď chyběla nápaditost, nebo moment překvapení. Idioti 21.století jsou naštěstí ryzí fabulací s lehoulinkými autobiografickými exkurzy. Je to jedině ku prospěchu věci, protože to Vesně dává svobodu tvůrčí imaginace, zároveň si ale nechává možnost opřít příběh o kontury odžité reality.

Příběh nebudeme „spojlerovat“, kniha je velmi útlá, tudíž jakýkoliv popis děje by čtenáře zbytečně připravil o důmyslné rozkrývání nesmyslných vztahů idiocie, jichž je 21. století přímo napěchované.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.