Share |

Tip na audioknihu: Lord Mord - Miloš Urban

obal

Nahrávka románu Lord Mord jednoho z nejznámějších současných českých autorů, Miloše Urbana, je literárním a historickým unikátem, spojujícím rukopis, přednes a hlas autora do jednoho autentického celku a umocňujícím tak prožitek díla i těm posluchačům, kteří už příběh znají v psané podobě. Urbanovo čtení doplňuje původní hudba skladatele a akordeonisty Františka Tomáška, inspirovaná textem. Audiokniha Lord Mord vyjde ve formátu mp3 na nosiči CD. Unikátní projekt mluveného slova, audioknih načtených přímo autorem přináší vydavatelství Durman (v distribuci Indies Scope).

Vydávání autorského čtení je zejména v anglosaském prostoru běžnou praxí, kdy se příběh k posluchačům dostane v autentické podobě přímo od svého autora. U nás není toto pole příliš probádané, zejména z důvodu časové náročnosti nahrávání a obavy z kvality přednesu. V případě tohoto čtení se obě obavy ukázaly jako liché, natáčení probíhalo v příjemné atmosféře a výsledná nahrávka zprostředkuje velmi emotivní zážitek všem svým posluchačům. Miloš Urban vysvětluje, proč se rozhodl pro projekt Audiokniha. „Nejezdím na autorská čtení, a přitom si rád čtu nahlas jak česky, tak anglicky. Baví mě napodobovat projev různých herců, jejich práci s hlasem. Mými oblíbenci jsou Boris Rösner a Peter Ustinov – bohužel už oba mrtví, ale ve svých rozhlasových rolích a čtených knihách žijí dál. Něco takového jsem si chtěl zkusit, přestože v tom nejsem školený. Ale mám naposloucháno a zhruba vím, jak text správně přečíst, a dokonce umím odlišit vícero hlasů a idiolektů, aniž bych si zničil hlasivky (i když párkrát k tomu málem došlo).“

Kniha Lord Mord se brzy po vydání v roce 2008 zařadila mezi nejúspěšnější tituly spisovatele Miloše Urbana a prozatím se možná stala i tím nejúspěšnějším dílem. Román byl přeložen do několika cizích jazyků včetně angličtiny, španělštiny nebo němčiny. Dá se charakterizovat jako existenciální horor z Prahy sklonku devatenáctého století.

Miloš Urban jako spisovatel debutoval r. 1998 pod jménem Josef Urban románem Poslední tečka za Rukopisy. O rok později vydal už pod svým jménem román Sedmikostelí, přeložený do dvanácti cizích jazyků. V roce 2001 následoval ekologický horor Hastrman, za nějž obdržel cenu Litera za nejlepší prozaické dílo. V průběhu let pak napsal další řadu literárních děl např. Paměti poslance parlamentu, Stín katedrály, Pole a palisáda, Mrtvý holky. Román Santiniho jazyk (2005) byl v roce 2011 uveden ve filmové podobě a režii Jiřího Stracha Českou televizí. Roku 2012 vychází zatím poslední autorův román Praga Piccola.

Více na: http://www.indies.eu/alba/1309/lord-mord/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.