Share |

Test: Šicí stroj(ek) Janome Sew Mini

Recenze malého šicího stroje nejen pro teenagery
foto JK

Poslední roky jsou k mání "příruční" šicí stroje a strojky, někdy nevalné kvality. Janome, jeden z leaderů trhu domácích šicích strojů, nabízí maličký, dvoukilový model. Je k něčemu? Koukli jsme se mu na jehlu.
 
Co to je? 
Hezký, malý elektrický šicí stroj napájený ze sítě.
Co dělá?
Šije dopředu a dozadu, entluje.
Kolik stojí?
1400 - 1700. Plus mínus.
Kde ho mají?
V řadě eshopů, my jsme spokojeně nakupoval na Moravě v Tivisu, který měl dopravu zdarma.
Z čeho je?
Bohužel většinou z plastu, kterů působí trošku fórově - jste-li zvyklí na bytelný kov, bude vám připadat jako hračka. Ale za tu cenu... Pokud chcete pořádný stroj s mnoha funkcemi, bude vás stát 6x-10x tolik, profíky 20x. Myslíte-li to se šitím vážně, samozřejmě to má smysl, pro koketování a "hraní" je tu tohle.
Jak si stojí v porovnání s jinými?
Chcete-li superstroj, kupte si vyšší třídu za 10 a více tisíc - pro hardcore uživatele by byl jen k vzteku, protože není moc rychlý. Chcete-li bytelnější, složitější a rychlejší výrobek a nemáte moc peněz, zkuste sehnat starší Veritas - desítky let používání v případě dobré údržby jako by nebyly. Na dekoraci můžete najít staré šlapací Singery a Lady. Srovnávat tohle se stroji za 40 000 samože nemá cenu.
Podle recenzí na Amazonu i českých webech je přístroj ze stejné kategorie, nejmenší Singer, sice skoro o polovinu levnější (999 korun), ale má mnoho reklamací. Ve třídě ministrojů Janome Sew Mini zřejmě vede.
Na co se hodí a na co ne?
Na běžné šití a opravy pro větší dětí i dospělé je super. Prý ho mají rády osoby z patchworkových klubů, které si ho vozí na setkání (nemá kufírek, ale můžete mu dedikovat větší kabelu).
Proti vyšší třídě strojů nešije ošklivěji, jen pomaleji - není proto vhodné si ho pořizovat, když obden šijete něco nového. Nedají se na něj přidělat specializované patky z vyšší třídy strojů - více kouskům ho prostě nenaučíte. Není vhodný na šití velmi silných látek, ale na běžné materiály je zcela OK. 4 vrstvy vlněného úpletu zvládnul v pohodě.
Pokud váháte, zda se šisímu hobby věnovat, neuděláte se Sew Mini chybu - dražší si můžete pořídit potom a tady se aspoň nemusíte bát, že tréninkem šití, navlékání nitě, zandavání spodní nitě atakdále poškodíte drahý výrobek. Naučíte se na tom anatomii šicího stroje - navlékání nitě nebude pak na velkém stroji tak děsivé, vkládání spodních nití nebude připomínat sestup do hlubin děsivého kovového pekla.
Chybí mu něco?
Bodlo by světélko, které bývá u stroj obvyklé, ale malá lampička to spraví. Kufírek by neškodil, ale asi by zvýšil cenu.
Poměr cena/výkon?
Velmi slušný.
Verdikt?
Určitě ano.
 
PS: Jako vánoční dárek pro zručnou slečnu super.
 
Test je nezávislým hodnocením protišedi.cz, výrobek byl zakoupen z rozpočtu redakce.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.