Share |

Tenorista Jonas Kaufmann se vrací do Met jako Werther v Massenetově opeře

foto: pořadatel akce

Hvězdná sestava ozdobí novou inscenaci Werthera z Metropolitní opery, již uvedou v přímém přenosu kina v 66 zemích světa: špičkový německý tenorista Jonas Kaufmann a francouzská mezzosopranistka Sophie Koch slibují to pravé duo Werthera a Charlotte na pohled i na poslech. Nové nastudování opery v režii Richarda Eyra, jenž má za sebou repertoárové hity jako Carmen, budou živě přenášet kina 15. března od 17:45. Následující přenos, Pucciniho La bohème, je bezesporu globálně nejočekávanějším titulem sezony. 5. dubna se představí plejáda předních operních pěvců v klasické režii cenami ověnčeného Franka Zeffirelliho.
 
Jonas Kaufmann v kůži rozervaného hrdiny
„Loni v únoru zažil německý tenorista Jonas Kaufmann na prknech Metropolitní opery triumf, když se chopil titulní role ve Wagnerově opeře Parsifala jejím velmi pochmurném, avšak divadelně strhujícím novém nastudování. Rok poté se do Met vrací, aby ztvárnil titulní roli v Massenetově Wertherovi v inscenaci Richarda Eyra, jež měla premiéru v úterý 18. února. Úchvatný Jonas Kaufmann, momentálně nejžádanější a nejvšestrannější operní tenor, sklízí nový úspěch,“ napsal den po premiéře Werthera Anthony Tommasini v New York Times. Videonahrávku árie Pourquoi me réveiller ze třetího dějství můžete zhlédnout zde. Po jeho boku zažije svůj dlouho očekávaný debut v Metropolitní opeře francouzská mezzosopranistka Sophie Koch v roli Charlotte. Právě s Jonasem Kaufmannem jako pěveckým partnerem se představila ve stejné roli v pařížské Opéra Bastille před čtyřmi lety, z čehož vznikl i záznam na DVD. V rozhovoru při nedávném přenosu Knížete Igora se svěřila, že je to slastný pocit vystupovat v Met a že už v tento kariérní stupínek přestávala doufat. Rodačka z Versailles Sophie Koch, oceňovaná především pro své Wagnerovské role, už přitom sklízela úspěchy ve Vídeňské i Pařížské opeře, milánském Teatro alla Scala, madridském Teatro Real i v Covent Garden. V dalších rolích uvidíme Lisette Oropesu jako Sophii a srbského basistu Davida Bižiće jako Alberta. Představení bude dirigovat osmatřicetiletý francouzský talent Alain Altinoglu, který v Met již dříve řídil Otella a Fausta.
 
Richard Eyre, operní „hitmaker“
Operní adaptace Werther označovaná jako lyrické drama (drame lyrique) byla napsána roku 1892 podle přelomového Goethova románu o nenaplněné lásce rozervaného hrdiny Utrpení mladého Werthera. Nová inscenace, jež vzešla z dílny Richarda Eyra, vrací tento titul na repertoár Met po více než 40 letech. „Inscenace Richarda Eyra je sice převážně v tradičním duchu, používá však nápaditě videoprojekce a obsahuje prvky moderní obraznosti. Pan Eyre si zaslouží bezvýhradné uznání za detailně propracované a prožité výkony, k nimž dovedl své účinkující,“ napsaly New York Times. Právě on režíroval také Bizetovu Carmen, globálně nejúspěšnější titul přenášený do kin (do února to platilo i v České republice, než byl rekord překonán Rusalkou). Eyrova Carmen byla v novém obsazení s gruzínskou divou Anitou Rachvelishvili opětovně zařazena po čtyřech letech na program přenosů příští sezony (1. listopadu 2014).
 
Pucciniho Bohéma podle Zeffirelliho
Nedávno jedenadevadesátiletý operní a filmový režisér Franco Zeffirelli nastudoval Pucciniho nejhranější operu pro scénu Met roku 1981 a po více než 30 let jeho barvité a do detailu propracované nastudování Bohémy přitahuje davy. „Publikum nadšeně vzdychalo a spustilo aplaus, jakmile se při premiéře roku 1981 zvedla opona druhého dějství s obrazem Café Momus a hemžícího se davu (čítajícího na 240 sboristů a komparsistů) uprostřed stoupající uličky v pařížské Latinské čtvrti. Stejně reagovali i diváci obnovené premiéry Bohémyna jevišti Met letos 14. ledna,“ vyzdvihuje Anthony Tommasini v New York Times jeden z nejsilnějších a divácky vděčných momentů Zeffirelliho inscenace.
 
Nová pěvecká plejáda
Zeffirelliho inscenací už prošla řada výrazných pěvců. 5. dubna se diváci přímého přenosu mohou těšit na nové obsazení a velmi silnou sestavu. V roli Mimì se představí teprve třicetiletá rumunská sopranistka Anita Hartig, pro niž je to stěžejní role jejího repertoáru a s velkým úspěchem ji ztvárnila na jevištích od Vídně přes Miláno po Paříž. Musettu bude zpívat americká sopranistka Susanna Philips, již uvidíme také v přenosu Mozarta 26. dubna. Role Rodolfa se zhostí italský tenorista Vittorio Grigolo známý divákům přenosů také jako Vévoda z Mantovy v Rigolettu. Pucciniho opera Bohéma je třetí nehranější operou vůbec. Poprvé byla uvedena v Turíně roku 1896 a byla okamžitě skvěle přijata jak v Itálii, tak na jevištích v Evropě i v zámoří. Newyorská Met ji poprvé inscenovala již roku 1900. V letošní sezoně přenosů z Metropolitní opery jde o druhý Pucciniho titul po opeře Tosca.
 

Werther
Přímý přenos do kin 15. března 17:45 (záznam v Biu Oko 23. března 15:00)
Hudba: Jules Massenet
Dirigent: Alain Altinoglu
Režie: Richard Eyre
Scénografie a kostýmy: Rob Howell
Světelný design: Peter Mumford
Design videoprojekcí: Wendall Harrington
Choreografie: Sara Erde
 
Osoby a obsazení:
Sophie: Lisette Oropesa
Charlotte: Sophie Koch
Werther: Jonas Kaufmann
Le Bailli: Jonathan Summers
Předpokládaná délka: 3 hod. 15 min. včetně 30min. přestávky.
 
 
Bohéma (La bohème)
Přímý přenos do kin 5. dubna 18:45 (záznam v Biu Oko 13. dubna 15:00)
Hudba: Giacomo Puccini
Dirigent: Stefano Ranzani
Režie a výprava: Franco Zeffirelli
Kostýmy: Peter J. Hall
Světelný design: Gil Wechsler
 
Osoby a obsazení
Mimì: Anita Hartig
Musetta: Susanna Philips
Rudolgo: Vittorio Grigolo
Marcello: Massimo Cavalletti
Schaunard: Patrick Carfizzi
Colline: Oren Gradus
Benoit/Alcindoro: Donald Maxwell
Předpokládaná délka: 3 hod. 25 min. včetně 34min. přestávky.
 
 
The Met live in HD online
Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz
 
Recenze a úvody k představením čtěte na blogu
http://www.kinoprenosy.cz/opera-p3.html

 
Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film:  https://www.facebook.com/vicnezfilm
 
Kina a divadla participující na The Met: Live in HD v sezoně 2013/14:
Benešov  – kino Benešov 3D, www.kinoagentura.cz
Brno – Národní divadlo Brno, www.ndbrno.cz
Brno – kino Scala, www.kinoscala.cz
České Budějovice – kino Kotva, www.kinokotva.cz
Děčín – kino Sněžník, www.kinosneznik.cz
Havířov – kino Centrum, www.mkscentrum.cz
Hodonín – kino Svět, www.dkhodonin.eu
Hradec Králové – Bio Central, www.biocentral.cz
Chotěboř – kino Družba, www.cekus.eu
Jablonec nad Nisou - kino Radnice, www.kinajablonec.cz
Kopřivnice – kino Puls, kino.kulturakoprivnice.cz 
Klatovy – kino Šumava, www.kinoklatovy.cz
Kutná Hora – Modrý Kříž, www.kino-kutnahora.cz
Náchod – kino Vesmír, www.kinonachod.cz
Olomouc - kino Metropol, www.kinometropol.cz
Ostrava – Dům kultury města Ostravy, www.dkmoas.cz
Pardubice – CineStar, www.cinestar.cz
Plzeň – CineStar, www.cinestar.cz
Praha – kino Aero, www.kinoaero.cz
Praha – kino Světozor, www.kinosvetozor.cz
Praha – Bio Oko, www.biooko.net(pozn. záznamy s týdenním zpožděním)
Praha – CineStar Anděl, www.cinestar.cz
Semily – kino Jitřenka, www.kinosemily.cz
Teplice – Kino Květen, www.dkteplice.cz
Týn n. Vltavou – 3D Sokolovna, www.tnv.cz 
Zlín – Velké kino, www.velkekino.cz
Znojmo – kino Svět, www.illusion.cz
Žatec – Městské divadlo a digitální kino, www.divadlozatec.cz

 
Program přenosové sezony 2013/14:
Antonín Dvořák: Rusalka - ZÁZNAMY
Yannick Nézet-Séguin / Otto Schenk
Renée Fleming (Rusalka), Emily Magee (Cizí kněžna), Dolora Zajick (Ježibaba), Piotr Beczała (Princ), John Relyea (Vodník)
 
Termíny záznamů (stav k 7. 3., aktualizace zde):
9. 3. 18:45 Náchod Vesmír
20. 3. 17:45 Hradec Králové Bio Central
22. 3. 18:45 Hradec Králové Bio Central
28. 3. Semily Jitřenka
19. 4. 19:00 Ostrava Dům kultury
21. 4. 19:00 Teplice Květen
 
Sobota 15. března 2014 17:45
Jules Massenet: Werther – nová inscenace
Alain Altinoglu / Richard Eyre
Jonas Kaufmann (Werther), Lisette Oropesa (Sophie), Sophie Koch (Charlotte), David Bižić (Albert), Jonathan Summers (Bailli)
 
Sobota 5. dubna 2014 18:45
Giacomo Puccini: La bohème (Bohéma)
Stefano Ranzani / Franco Zeffirelli
Anita Hartig (Mimì), Susanna Phillips (Musetta), Vittorio Grigolo (Rodolfo), Massimo Cavalletti (Marcello), Patrick Carfizzi (Schaunard), Oren Gradus (Colline), Donald Maxwell (Benoit/Alcindoro)
 
Sobota 26. dubna 2014 18:45
Wolfgang Amadeus Mozart: Così fan tutte (Takové jsou všechny)
James Levine / Lesley Koenig
Susanna Phillips (Fiordiligi), Isabel Leonard (Dorabella), Danielle de Niese (Despina), Matthew Polenzani (Ferrando), Rodion Pogossov (Guglielmo), Maurizio Muraro (Don Alfonso)
 
Sobota 10. května 2014 18:45
Gioacchino Rossini: La cenerentola (Popelka)
Fabio Luisi / Cesare Lievi
Joyce DiDonato (Angelina), Juan Diego Flórez (Don Ramiro), Pietro Spagnoli (Dandini), Alessandro Corbelli (Don Magnifico), Luca Pisaroni (Alidoro)
 
Změna obsazení vyhrazena.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.