Share |

Těhotenský blog Báry Sedláčkové III.

foto archiv autorky

Na začátku vypadá lidské embryo stejně jako embryo ryby, kuřete, prasete, krávy, králíka, želvy a mloka. Evoluce, která následně nastává ve vývoji jedinců, je úžasná. Méně úžasná je evoluce v mozcích otců. Muž si myslí, že když se spokojí se sexem zhruba jednou týdně, nechá ženu spát každou volnou chvíli a přestane pokládat otázku, co bude dnes k večeři, omezil se kvůli těhotenství své ženy úplně na maximum.
Vůbec si u toho nevšímá faktu, že žena nespí, protože jít to baví, ale protože musí. Je tak unavená, že je ráda, když jednou týdně zvládne nějakou sexuální polohu, která jí nepíchá přímo do zvětšující se dělohy. Žena také musí vydržet v práci, i když už by ze samé únavy hodila dávno čelíčko klidně vedle sbíječky. Žena také musí celý den přemýšlet nad tím, zda má sníst to, na co má chuť, jestli na to má opravdu chuť a jestli jí po tom nebude špatně, což by jí rozhodilo na zbytek dne. Žena nemůže pít, kouřit, chodit do hospody a na párty, je unavená, kouř jí smrdí, když vypije moc nealka, chodí celý večer čůrat a navíc se jí ani nechce diskutovat se zasvěcenci u stolu, protože nečetla noviny několik měsíců a je jí všechno celkem u zadku. A ještě k tomu musí pozorovat, jak se osazenstvo mění pomalu ale jistě v ožralé opice. A muž si stále myslí, že on je ten, kdo se omezuje a trpí. 
… K čemuž se přidává i syndrom živitele vesmíru, který ho začal pomalu opouštět, vrátil se ale po uplakaném telefonátu s ženou, která se vrací z úřadu…
… Když jsem přišla na úřad sociálního zabezpečení kvůli mateřské dovolené, neočekávala jsem, že se octnu na zámku. Paní v pletené vestě nejasné barvy, s krepatými, domácky odbarvenými vlasy v culíku někde mezi Beverly Hills a prvním dílem Sexu ve městě měla štěstí, že seděla za sklem. Po tom, co mi řekla, že dostanu 2000 měsíčně a já na to řekla: „PROSIM?“, mi odvětila: „Vy si myslíte, že si budete studovat, nebudete platit nemocenské pojištění, ani důchodové pojištění, nebudete zaměstnaná a pak si ve třiadvaceti otěhotníte, aniž byste státu dala korunu, a my vám budeme něco vyplácet?“ „Ale já jsem si studium platila, chodím do práce pět let, byla jsem i zaměstnaná, a už jsem čtyřikrát dávala daňové přiznání a daně jsem platila.“ „To nikoho nezajímá, zdravotní a sociální si platíte?“ „Ano.“ „No takže jak řikám, vy si teď budete platit 115 korun nemocenskou a pak dostanete 2000.“ „A kdybych si platila větší tu nemocenskou?“ „Můžete si platit 16 000 měsíčně nemocenskou a k tomu 5000 důchodové pojištění a z toho vám vypočítáme poměrnou částku, pokud chcete mít vyšší mateřskou.“  Což je naprosto výhodný směnný obchod. Potom jsem šla za máminou kamarádkou, která se v těchto věcech orientuje. Řekla mi, že jediné štěstí je, že jsem na úřadě nepodepsala žádnou přihlášku k mateřské, protože bych neměla nárok na rodičovský příspěvek, který za těchto okolností budu dostávat automaticky a nebudu dostávat mateřskou. Také mi prozradila, že by mi placení 115 korun bylo k ničemu, protože pojištění (které většinou platí zaměstnavatel, pokud nejste OSVČ samozřejmě) musíte platit dva roky před početím, aby se vám ho započítali do mateřské. A je úplně jedno, kde jste dřív pracovala nebo nepracovala, pokud se mateřská počítá z platu (opět pokud nejste OSVČ) je to z aktuálního zaměstnání. K mateřské si také žena nesmí přivydělávat. Ano, proto dnes mají lidé děti ve třiceti (průměr v ČR je 28 let). 
Jsem teď trochu přecitlivělá, z úřadu jsem šla po větách typu: to si každej musí rozmyslet, to je vaše volba, neznalost zákona neomlouvá, to není můj problém, že nemáte informace, až mi podepíšete přihlášku, dostanete informace, to nevim, jestli je to pro vás výhodný nebo ne; s brekem. Nakonec se vše vyřešilo a dostanu alespoň těch 7 000 na půl roku, což je rodičovský příspěvek, který stát vyplácí čtyři roky, samozřejmě se úměrně snižuje.
Nejsme sociální stát. A to si studenti stěžují, že budou muset platit školné. A důchodci prskají úplně stejně. K tomu by se měly přidat matky. Porodné zrušili a hned jak se dítě narodí, šup šup do práce. A je jedno, že je třeba kojit každé dvě hodiny. A je jedno že nastupující generace budou ingnoranti bez sociálního zázemí, když budou matky hned po šestinedělí někde hákovat. Ono totiž vychovávat dítě je brnkačka, což naše maskulinní vláda očividně ví na sto procent.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.