Share |

Tanečníci rozhýbali bratislavský podchod na počest legendy

foto: Filip Frame Bucher a Róbert Fašung

Legendární taneční skupina Gumení chlapci oslavila své 30. výročí. V roce 1984 se začali jako první v celém komunistickém Československu  věnovat bboyingu, tanečnímu stylu známému jako breakdance. Scházeli se a trénovali v podchodě Trnavské mýto, který ve středu 22. října 2014 znovu ožil na druhém pokračování akce Spots, Unique Places To Celebrate Art. Bboys a bgirls se tu ale sešlo mnohem víc než, když tu v hluboké totalitě trénovali Gumení chlapci.
 
Počet tanečníků, který přišel s Gumenými slavit a vzdát jim hold, byl veliký. Sešla se celá slovenská bboy scéna a s nimi i tanečníci z mnoha dalších odvětví. Především však tanečníci pouličních stylů, kteří jsou přímo nebo prostřednictvím svých předchůdců skupinou Gumení chlapci zásadně ovlivňováni a inspirováni už celé tři dekády. Kromě taneční komunity zavítal na „street jam“ také dav diváků. Prostor ohraničený pro akci praskal ve švech.
 
Tanečníci spolu s diváky a kolemjdoucími tvořili živoucí těleso nesoucí se v rytmu tance, hudby a nostalgie. Rozjetý bboy jam střídala talkshow. Gumení chlapci vzpomínali, jak se tancovalo dřív, a srovnávali dnešní bboying s tím, co zažívali před 30 lety. Následoval sled tanečních vystoupení připravených speciálně pro oslavované průkopníky streetdance. Špička slovenského tancování včetně jejích největších hvězd se sešla, aby si připomněla význam Gumených chlapců a zatančila na jejich počest.
 
Toto výjimečné setkání proběhlo v rámci projektu „Spots – unique places to celebrate art“, který spojuje neobvyklá místa s uměním. Pestrý taneční program provázela vernisáž dobových fotografií z archivu Gumených chlapců a promítaní jejich starých videí. Celá akce vyvrcholila slavnostním odhalením památné tabule s nápisem: „1984. Na tomto mieste posobila prvá breakdance skupina v komunistickom Ost-blocku. Gumení chlapci. …“
 
Tabule je do podchodu trvale instalovaná a bude navždy připomínat, čeho byl podchod v 80. letech svědkem. Zároveň bude vzpomínkou na velkolepou oslavu, která zde před pár dny proběhla. Ta zůstane v paměti tanečníků i diváků ještě hodně dlouho.
 
text: Lucie "Sweemo" Plavcovy

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.