Share |

Sweet, Sweet New York Life

foto: Janine Pečenková

New York. Město mrakodrapů, nejznámějších muzeí světa a filmových hvězd. Kam si ale ony chodí pro svůj dort – a stojí vůbec za to, navštívit jejich kavárny a lahůdkářství?

Letošní léto mi vyšla příjemná věc, totiž, že jsem je mohla celé strávit studijně v NYC. Jednou nevýhodou/výhodou našeho campusu v Sohu bylo, že poblíž nebyla skoro žádná restaurace nebo prodejna, kde bysme se mohli mezi přestávkami občerstvit. Žádná. Mimo lahůdkářství, kavárny a prodejny kvalitních alkoholických nápojů zároveň – podniku Dean & DeLuca.

Nechápejte mě špatně – když píšu nevýhodou, mám na mysli, že ceny zde byly lehce nadsazené, tzn. dražší než v obyčejných stravovacích podnicích, které nezklamou, zároveň ani nenadchnou (např. Duke), ale zase ne úplně vysoké – v hranici žebříčku se pohybovaly lehce nad středem. Ale kvalita a chuť – za to opravdu stály!

Není totiž nic lepšího, než čerstvé, voňavé pečivo přímo z trouby, kvalitní, neošizené ledové kafe s mlékem (zvlášťdoporučuju si dát v New Yorku – nejlepší právě v Dean & DeLuca), šťavnaté bio ovoce a zelenina, vonící farmou anebo rozpečená mozzarella na pevných, nerozvařených tagliatelle.

My jsem měli možnost na Dean & DeLuca narazit hned v několika známých filmech,  popř. seriálech.  Pro zajímavost vyjmenuju jen ty nejznámější filmy – např. Hannibal Lector si ve filmu odnáší balíček Dean & DeLuca s foiegras, Patrick Bateman použije sůl z  Dean& DeLuca (Americké Psycho), objevuje se i v seriálu – Jak jsem poznal vaši matku, v Gossip Girl - kde Blair hrdě kráčí po manhattanských ulicích s kelímkem latté v ruce, nesoucím právě název této prodejny – anebo ve filmu Ďábel nosí Pradu. Navíc je známo, že celebrity se sem z nostalgie chodí často rádi občerstvit.

Co to tedy ten Dean & DeLuca vlastně je za podnik?
Dean & DeLuca je řetězec luxusních obchodů s potravinami. První z nich byl založen v září 1977 právě ve čtvrti SoHo v New Yorku učitelem Joelem Deanem, obchodníkem se sýrem Giorgio Delucem a managerem publikací Jackem Ceglicem.  Protože prodejny byly díkykvalitě, která přetrvává dodnes, velmi úspěšné, následovalo jejich rozšíření do Rockefeller Plaza na Manhattanu a Paramount hotelu. Jak jejich sláva stoupala, začala další expanze. V současné době Dean & DeLuca provozuje řadu mist nejen v New Yorku , Charlotte, Severní Karolíně, Leawoodu , Kansasu, Napa Valley , Kalifornii , Washington DC, ale I Tokiu , Soulu, Bangkoku, Dubaji , Kuvajtu a Singapuru.

Tento řetězec můžu jedině doporučit, protože je jedním z mála podniků, kde za mírný příplatek dostanete nepřekonatelnou kvalitu. Nesmíte se zprvu leknout interiéru, který vypadá jako klasická samoobsluha a kde si můžete jídlo dát jedině na stojáka. Kvalita a chuť zdejších výrobků vám všechno nepohodlí vynahradí. A tak, když Nate ve filmu Ďábel nosí Pradu, říká rozladěně při návratu domů své přítelkyni, hlavní hrdince, Andy – „Věřila bys tomu, že jen za jahody si účtují pět dolarů…“, podotkla bych pouze, že ty jahody určitě stojí za to.

Další, o kapku méně luxusnější, ale zato známou a skoro ve všech průvodcích doporučovanou kavárnou, je Magnolia Bakery.

Je opravdu tak dobrá, jak všichni říkají?
Na rozdíl od Dean & DeLuca, Magnolia Bakery má poměrně krátkou tradici a je výhradně kavárnou. První pobočka byla otevřena v roce 1996 v New Yorku zakladatelkou Allysou Torey a Jennifer Appel.Kavárna proslula zejména jejich ´mražený mikoláčky´, zvanými iced cupcakes – přezdívanými ´Barbie Cakes´.  Je známé, že dívky je pekly odpoledne a mrazily večer. Mnoho lidí v noci klepalo na dveře kavárny a I když jim Allysa říkala, že je zavřeno, stejně jí prosili, aby jim koláčky prodala, protože tušili, že už jsou hotové a nemohli se dočka trána. Tak sláva pro Magnolia Bakery začala. Postupně se prodejny rozšiřovaly pocelém Manhattanu, kde jsou včetně Chicaga dodnes. Mimo domácí osvěžující limonády, kafe a dezertů jsou zde k dostání samozřejmě I slavné mražené koláčky.V roce 1999 dokonce vyšla kniha – kuchařka podle receptů této kavárny, psaná nikým jiným, než samotnými zakladatelkami. Nutno říct, že dnes už kavárnu vlastní jiní lidé, s tím, že původní majitelky fungují pořád coby konzultantky tohoto podniku.

A také ji známe z filmů a seriálů – např. ze Sexu ve městě, známá scéna je hlavně ve filmu Prime – kde jedna z postav rozladěného muže hází koláčky po své přítelkyni, a jsou to koláčky právě z Magnolia Bakery. A opět se objevuje ve filmu Ďábel nosí Pradu, kde v ní pro změnu nakupuje Andy pro Nata.

A moje zkušenost?
Abych pravdu řekla, chybou asi bylo, že jsem od této kavárny díky průvodcům očekávala až moc. Red Velvet Cake, tak výborný v Dean & DeLuca, mě v Magnolia Bakery velmi zklamal. Ale tím vás nechci odradit od návštěvy tohoto místa, které stojí za vidění už jen kvůli svým zajímavým výlohám. A když vás neodradí naval lidí, který zde denodenně je a (narozdíl ode mne) zkusíte I slavný mražený koláček, třeba nebudete zklamáni.

Jen malá rada nakonec. Určitě neopomeňte taky Dean &DeLuca . Je to fakt zážitek. :-)
 
text a foto: Janine Pečenková


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.