Share |

Světové festivaly krachují

foto Lukáš Kadeřábek

Noviny Independent uvádějí, že 30 britských hudebních festivalů minulý rok zkrachovalo a to v článku, který se ptá na otázku, ´jsou naše dny na polích u konce´?

„Mám stále silnější pocit, že se festivaly až příliš oddálily od původního “hippie“ rázu“, obviňuje spisovatelka Lena Corner korporační sponzory z částečného vyhlazení pocitu “alternativní reality“, který na festivalech panoval. Průvodce společnosti eFestivals Scott Williams obviňuje novou generaci tzv. “festivalových turistů“ z toho samého.

“(Festivaloví turisté) jsou lidé, které by před 10 lety vůbec nenapadlo navštívit nějaký festival,“ řekl.

“Zjistili, že festivaly jsou “in“, tak šli na hlavní nákupní třídu a nakoupili všechno potřebné vybavení – stan od Cath Kidstonové, lovecké holiny“.

“Populární období festivalů je pryč.“ Prohlásil. (http://ind.pn/wuuhAu)

Tento článek se objevil jen pár týdnů poté, co Australský podnikatelský časopis Financial Review napsal o podobné krizi, která dopadla na tamní scénu potom, co promotérská společnost Big Day Out omezila počet svých událostí a přiznala, že poprvé za 20 let je v mínusu.

Jako důvody uvádí přemrštěné finanční požadavky předních umělců a nadbytek konkurujících událostí. Zakladatel Big Day Out, Ken West říká, že lidí, kteří chodili na festivaly pravidelně, také ubývá kvůli neustále rostoucím cenám lístků.

”Publikum, které navštěvovalo festivaly čtyři krát až pět krát za léto si teď říká, ”jak jsem si to jen mohl dovolit?”,” řekl australskému časopisu.

A co se děje v Republice Malawi. Organizátoři renomovaného mezinárodního festivalu Lake of Stars International Music Festival oznámili, že ruší letošní událost kvůli nedostatku paliva a stále se zhoršující ekonomické situaci v této jihoafrické republice.

Britský organizátor festivalů Will Jameson, který také vede vychvalovanou Liverpoolskou pořadatelskou společnost Chibuku Shake-Shake řekl Malawským Sunday Times, že si dávají přestávku, aby se více zaměřili na podporu dalších lokálních uměleckých iniciativ.

”Nesouvisí to tolik s problémy sužující tuto zemi, spíše jsme chtěli promyslet všechny naše aktivity a vrátit se příští rok, větší a lepší,“ řekl Malawským Sunday Times.

”Ale nekončíme na pořád, jen chceme vše promyslet a vrátit se větší a silnější,“ slibíl.

http://bit.ly/weyKWf

http://www.lakeofstars.org/

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.