Share |

Sun Ra Arkestra už ve středu v Akropoli

foto: pořadatel

Přijíždí soubor, kterým se inspiroval John Coltrane, MC5 i Sonic Youth.

Jeden z hudebních vizionářů 20. století, pianista, kapelník a skladatel Sun Ra (1914–1993), spojoval avantgardní free jazz s převratnými myšlenkovými koncepty: zatímco hráči jiných big-bandů stáli jak přikovaná k zemi a očima viseli na notových pultech, Sun Ra se svými hudebníky neustále komunikoval očima i nonverbálními signály, byl průkopníkem svobodné, ale organické improvizace.

Hlásal dynamičnost místo strnulosti, a i když jeho přínos nebyl nikdy plně doceněn, jeho hudba oslovuje už čtvrtou generaci posluchačů. Jeho orchestr pokračuje už druhou dekádu po jeho smrti, současným vedoucím je téměř devadesátiletý Marshall Allen, který byl dlouholetým vedoucím saxofonové sekce Sun Ra Arkestra.
Kritika tvrdí, že Sun Ra byl prvním jazzovým hudebníkem, který použil elektrické klávesy a který svým kompozičním ztvárněním kosmických cest o patnáct let předstihl mnohem slavnější skupiny typu Weather Report. Saxofonovou sekci jeho Arkestra řídil Marshall Allen, veteránská postava světového jazzu. Allen si udržuje plnou tvůrčí sílu i ve svých 88 letech a je současným vedoucím ansámblu, který vystoupí v Akropoli ve středu 26. září.

Více na www.rachot.cz, www.facebook.com/rachotcz

Legendární film Space is the Place:
http://www.the-drone.com/magazine/sun-ra-space-is-the-place/
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.