Share |

Studenti na čvrtek chystají Akademickou noc

Akademická noc 2013
foto: pořadatel akce

Dne 25. dubna proběhne na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění Akademická noc. Akce volně navazuje na loňské protesty proti reformě vysokého školství a svou formou pak především na Noc univerzit, která se uskutečnila v rámci Týdne neklidu jakožto jedna z jeho nejúspěšnějších a nejnavštěvovanějších událostí. Začátek Akademické noci je plánován na pátou hodinu odpolední.

„Akademická noc má být svého druhu oslavou akademické půdy ve vší její různorodosti. Cílem akce je zdůraznit důležitou roli, jakou odehrávají vysoké školy – a to nejen ve vzdělávání a výzkumu, nýbrž také ve veřejném a kulturním životě,“ vysvětlují organizátoři z řad studentských spolků a iniciativ. Během večera bude poskytnut prostor pro prezentaci rozmanitých oborů a oblastí univerzitního života. „Rádi bychom pokračovali v diskuzi nad úkoly, možnostmi a podobou vysokoškolského vzdělávání. Domníváme se, že by podobná úvaha měla probíhat i v kontextu právě projednávané novely vysokoškolského zákona. Mimo jiné proto jsme jako motto Akademické noci zvolili heslo „Nespíme, bdíme!,“ doplňují.

Akci zahájí panelová debata na téma Reforma terciárního vzdělávání a její možné důsledky, v níž vystoupí náměstek ministra školství pro výzkum a vysoké školství Tomáš Hruda, předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek a prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech. Dále nabídne Akademická noc široké veřejnosti řadu diskuzí, přednášek a seminářů s účastí předních osobností akademického světa -  mimo jiné Jana Sokola, Terezy Stöckelové, Tomáše Halíka či Jana Čulíka. Součástí programu budou také četné workshopy i prezentace studentských spolků z několika fakult a promítání absolventských filmů studentů FAMU. Nebude chybět i místo pro zábavné aktivity jako Filozofický běh nebo sportovní dílna studentů Fakulty tělesné výchovy a sportu. Večer doplní koncerty a divadelní vystoupení.

Program Akademické noci je průběžně doplňován na webu: http://www.akademickanoc.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.