Share |

Hoří akademické svobody. Studenti chystají na dnešní poledne happeningy.

repro organizátoři akce

Dostali jsme zprávu k happeningu "Hoří akademické svobody", kterou organizuje iniciativa Za svobodné vysoké školy.
Akce má proběhnout v Jinonicích na Fakutě Humanitních studií a Fakultě sociálních věd, dále také na Filozofické fakultě- hlavní budova FF a na Pedagogické fakultě (M. D. Rettigova). "Na zmíněných fakultách v poledních hodinách vyběhnou studenti před budovy, protože "hoří" akademické svobody," sdělila nám iniciativa.
Ode dneška na řadě vysokých škol proběhne tzv. Týden neklidu, kdy budou studenti různými způspby protestovat proti chystaným změnám. Buedeme i s pomocí našich čtenářů přinášet informace, jak se akce vyvíjí v řadě měst ČR.
Na DAMu se bude zase objímat škola. „Budeme bránit školu vlastními těly!“ uvedl organizátor akce. „Rozhodli jsme se obejmout celý blok budov naší školy, aby ji reformy nebolely tolik, jako nás. Máme ji docela rádi, tohle si nezaslouží. Potřebuje obejmout.“ O pomoc s obejmutím školy studenti vyzvali i své přátele, absolventy, pedagogy i profesionální herce. „Zároveň happening bereme jako branné cvičení. Až půjde do tuhého, jsme v pohotovosti. My svou školu nedáme!“
Protestujícím studentům a pedagogům vadí především připravované změny v systému řízení vysokých škol. „Tzv. reformy vysokého školství otázku kvality vůbec neřeší. Vedou pouze k většímu podřízení vysokých škol politické moci a k zadlužování studentů.“ shodla se ve svém prohlášení akademická obec AMU.
DAMU dále 27.2 večer ruší představení ve svém studentském divadle DISK a plánuje koncert kapel absolventů a studentů školy S Dobešem nehrajeme! Ve středu ráno pak budou na Palachově náměstí před začátkem ústřední události týdne: protestního pochodu v improvizovaném ringu hrát krátká představení a skeče vztahující se k tématu připravovaných reforem.
 
http://www.damu.cz
 
Tisková zpráva iniciativy Za svobodné vysoké školy k happeningu Hoří akademické svobody
 
27. 2. proběhne happening „Hoří akademické svobody“ na několika fakultách Univerzity Karlovy. Akci pořádá iniciativa Za svobodné vysoké školy, aby poukázala na ohrožení akademických svobod, které přichází v podobě věcných záměrů zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům. Zároveň tyto akce měly mobilizovat další studenty, kteří nesouhlasí se zmíněnými reformami. Byli vyzváni, aby se zapojili v Týdnu neklidu, který byl právě zahájen.
 
Členové a příznivci iniciativy na Fakultě humanitních studií, Fakultě sociálních věd, Filozofické fakultě a Pedagogické fakultě vyzvali kolem poledních hodin studenty na svých fakultách, aby evakuovali budovu, neboť „hoří“ akademické svobody. „Hoří akademické svobody. Co je příčinnou tohoto požáru? Takzvaná reforma vysokého školství. Tato reforma má výrazně omezit demokratické principy, na kterých jsou vysoké školy postaveny“, vysvětlil člen iniciativy Dominik Forman před Pedagogickou fakultou, kde začali s evakuací budovy v ulici M. D. Rettigové v 11:50.
 
Ve svém projevu Forman upozornil zejména na změny v systému řízení vysokých škol. „Samospráva vysokých škol má být redukována správní radou, do které budou infiltrovány politické a ekonomické zájmy soukromého sektoru. Správa vysokých škol nebude již výhradní výsadou akademických senátů. Stále agresivnější tržní principy se snaží dobýt akademickou půdu a současná podoba reformy jim v tomto ohledu jde vstříc.”
 
Studenti se dále obávají redukce vzdělání na byznys. Tedy toho, že místo poctivého studia, jež je jedinou cestou k získání skutečného vzdělání, si budou studenti své diplomy kupovat. Diplomy však již nebudou důkazem vzdělanosti, ale pouhé kvalifikace. Studenti Pedagogické fakulty si během shromáždění rozdali kartonové plameny, kterými nakonec „upálili“ sovu jako symbolizování toho, co se stane s moudrostí a vzděláním, když akademické svobody uhoří. Tedy v případě, že navrhované reformy projdou.
 
 
Týden neklidu, který dnešním dnem započal, probíhá ve většině univerzitních měst České republiky. Na plánu jsou nejen pouliční demonstrace, ale také debaty, workshopy a další kulturní program.
 
 
 
http://zasvobodnevysokeskoly.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.