Share |

Srpen 68: z pohledu Čechů i Rusů, v dokumentu i muzikálu

foto: pořadatel akce

Více než dvacítka pořadů připomene na obrazovkách České televize zásadní období československých dějin. Pohled na události ze srpna 1968 nabídnou od tohoto pátku až do příští neděle dokumenty i dramaticky zpracované filmové příběhy, osobnosti, které se pro mnohé staly symbolem odporu, i pohledy zvnějšku. 
 
„Události léta 1968 bývají, jako klíčové momenty pro vývoj našich novodobých dějin, častým námětem filmových a dokumentárních snímků. Hledali jsme proto letos takový soubor děl, který je zmapuje z různých úhlů, tradičně i netradičně. Vedle pěti Českými lvy oceněného filmu Pouta tak odvysíláme například snímek s dvěma nominacemi na Oscara, Nesnesitelnou lehkost bytí, jednadvacet let zakázanou hru Pasiáns nebo premiéru ruského dokumentu 5 minut svobody, který ukazuje osudy těch, kteří proti okupaci protestovali za hranicemi tehdejšího Československa, nebo film Jan mapující osud Jana Zajíce po okupaci z osmašedesátého,“ přibližuje ředitel programu české televize Milan Fridrich.
 
V premiéře nabídne Česká televize také český film Osmdesát dopisů debutujícího autora Václav Kadrnka, který se inspiroval minimalistickým filmařským rukopisem francouzského režiséra Roberta Bressona. A rovněž dokument režiséra Víta Janečka mapující životní příběhy a názory držitelů Ceny Františka Kriegla.
 
Mimořádně vypjaté období našich dějin se stalo kulisou také pro nejeden hraný film. Diváci zhlédnou například drama Anglické jahody, tragikomedii Zemský ráj to napohled či filmový retromuzikál Rebelové. Dobové dokumenty Začátek konce, který se věnuje protestům v roce 1969, a Skryté zločiny osmašedesátého pak přiblíží období sovětské okupace v té nejsyrovější formě.
 
Tematické vysílání k srpnovým událostem uvidí diváci od pátku 15. srpna až do neděle 24. srpna na programech ČT1, ČT2 i ČT art. S osudy osobností spjatých s koncem 60. let se budou moci seznámit díky pořadům jako 13. komnata či Na plovárně. Hosty v nich byli Marta Kubišová, Kamila Moučková či režisér Jiří Krejčík. Připomenutí se dostane také osudu Jana Zajíce či kapely The Plastic People of the Universe.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.