Share |

Spisovatel Andreas Maier oživuje vlastní vzpomínky ve svém románu Pokoj

foto: pořadatel akce

Ve svém románu „pokoj“ reflektuje známý německý prozaik andreas maierProměny jak v osobní, tak i společenské rovině a dává tak vzniknout jedenáctidílné rodinné sáze. 11. listopadu se představí v rámci Řady „Literatura pod vysokým napětím“ v pražském Goethe-Institutu. www.goethe.de/tschechien/literaturreihe

Spisovatel Andreas Maier oživuje vlastní vzpomínky v románu Pokoj, který právě česky vydává s podporou Goethe-Institutu nakladatelství Archa v překladu Milana Tvrdíka. Putuje po stopách svého retardovaného strýce J., který nesnáší mytí, miluje svůj Volkswagen Variant a šedohnědé košile a nikdy necítí bolest. Strýc J. je v kraji Wetterau, kde je v té době zvykem propíjet se do němoty, na první pohled tragikomická figurka. Nicméně pro Maiera se stává v tísnivé atmosféře hesenského maloměsta šedesátých let "jediným člověkem bez viny".

"Pokoj, dům, místo, ulice, města, můj život, rodina, Wetterau a všecko ostatní. Můj strýc, jediný člověk bez viny, kterého jsem kdy poznal. Postava u východu z ráje, s jednou nohou uvnitř“, popisuje Maier ve svém stylisticky vybroušeném románu.

Andreas Maier(nar. 1967, Bad Nauheim) žije ve Frankfurtu nad Mohanem. Studoval germanistiku, filozofii a latinskou filologii, promoval prací o próze Thomase Bernharda. Ve svém psaní sdílí Maier s Bernhardem nenávistnou lásku k domovu, sklon ke grotesknu, smysl pro pravdivost v lhostejné společnosti a také zálibu v konjunktivu, jež je výrazným rysem jeho románové prvotiny Wäldchestag (2000). Tato kniha přinesla autorovi stejnou měrou pozornost publika i literární kritiky. Romány Klausen (2002), Kirillow (2005) a Sanssouci (2009) stvrdily vysokou uměleckou suverenitu autora. Románem Pokoj (něm. 2010, česky 2013) Maier navazuje na svůj debut; místem děje je Wetterau severně od Frankfurtu. Román je počátkem rodinné ságy plánované na jedenáct svazků s pracovním titulem „Ortsumgehung“ (Místní obchvat): 2011 následovaly Das Haus (Dům) a 2013 Die Straße (Ulice). Andreas Maier byl za své dílo několikrát oceněn, v posledních letech Cenou Roberta Gernhardta (2009); Literární cenou Wilhelma Raabeho (2010) za román Pokoj; Cenou Hugo Balla (2011); Cenou Georga Christopha Lichtenberga (2012) a Cenou Franze Hessela (2012) za titul Dům.
Všechny uvedené knihy vyšly v originále v nakladatelství Suhrkamp Verlag.

Moderátorka a kurátorka řady, Alice Horáčková, působí od roku 2001 v Mf Dnes, nejdříve jako literární redaktorka a recenzentka, od loňského roku vede profilové rozhovory pro sobotní přílohu těchto novin (Magazín Víkend).
 
Termín: 11.11.2013 ab 19 Uhr
Místo: Goethe-Institut
Moderace: Alice Horáčková
Vstup volný, simultánní překlad zajištěn.
W: www.goethe.de/praha


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.