Share |

Soukromá umělecká škola Scholastika: Dnes je den otevřených dveří!

Proč studovat umění? Rozhovor o nové škole Scholastika
foto Scholastika

Pokud ve vás třímá umělec, který se chce navíc dále rozvíjet, máme pro vás tip – v Praze se právě otevírá nová umělecká škola Scholastika.
O co přesně jde, se dozvíte z rozhovoru s  Evženem Šimerou a Ondřejem Brodym. Osobně se jich můžete zeptat zítra (ve čtvrtek 19. ledna) v prostorách školy, kde od 14:00 proběhne den otevřených dveří.
 
Kdy vás napadlo, že je ten správný čas českou uměleckou scénu oživit školou, jako je Scholastika?
Koketovali jsme s tím dlouho, ale vykrystalizovalo to až po našem loňském pokusu na pedagogickém konkurzu AVU, kde jsme se dostali do finále na školu nových médií. Ve společnosti lidí jako Knížák jsme byli nejmladšími uchazeči a prezentovali tam excentrický projekt „Ateliér fúzní tvorby“.
Pozvali jsme kuchaře, který dělá molekulární gastronomii a společně s ním před komisí vařili s tekutým dusíkem. U toho jsme v deseti bodech představili, o co nám jde, a oni na nás koukali, jak na blázny. V té době zároveň probíhala „Iniciativa pro AVU“, sympózium, na kterém všichni nešťastní studenti v rámci svých příspěvků komentovali stávající situaci. Skončilo to tím, že rektor Kotalík řekl, jak je všechno v pořádku a všichni se mají rádi. Pro nás to byla výzva, že než stále dokola mluvit a kritizovat, bude lepší něco konkrétního dělat.
 
Co může Scholastika nabídnout jiného v porovnání se stávajícími platformami – na jedné straně vysokou školou a na druhé straně placeným zájmovým kurzem?
Běžné kurzy většinou nabízejí matoucí laciné triky, které člověka dostanou do automatického stereotypu, jenž ve společnosti přežívá. My na rozdíl od nich máme nejen vybavení odpovídající vysokým školám, ale hlavně určitou koncepční náplň - nabízíme spíše kritickou diskuzi než formální zvládnutí techniky.
Malovat a kreslit vás nikdo nenaučí, to musíte sami. My chceme učit ty věci pojmenovávat. Ukázat, jak do díla dostat kontext, který vás uvede do jiných souvislostí, přednášet budeme i teorii a dějiny umění 20. století, aby lidi pochopili, v jaké době se pohybují, co je to dneska současné umění, jak umělci uvažují, jaké jsou různé přístupy... Tohle všechno je nezastupitelné a kupodivu to nenajdete ani na státních univerzitách.
 
Nebude vám líto, že vy ty lidi připravíte a pak vám odejdou na vysokou školu, vůči které se vymezujete?
Naopak, pro nás to bude reklama a oni budou mít srovnání. V současné době vycházíme z nějaké reality, nemáme akreditaci, a je pro nás tedy primárním cílem lidi na státní vysoké školy připravit a dostat.
 
Jak náročná je cesta za akreditací? 
Akreditace je hlavně o lidech, kteří na škole vyučují a mají určitou akademickou hodnost. Je to takový uzavřený kruh, protože jediný, kdo může tu akreditaci dávat, jsou samotné školy, a ony si to pečlivě hlídají. Nicméně, my na scéně působíme dlouho, máme spoustu známých a víme, že i ze strany některých docentů bude o spolupráci s námi zájem.
 
Jakou reakci očekáváte od konzervativních kantorů?
Žádnou a ani po ní nepátráme. S konzervativci nemáme kontakt, protože si s nimi není o čem povídat. Stačilo je poznat během šesti let studia a to stačilo. Určitě ale bude zdravé, když znejistí a uvědomí si, že s nimi něco není v pořádku. Vážně, člověk, který se dostane na AVU, musí počítat s tím, že se nenaučí vůbec nic. To je přece strašné.
 
V souvislosti se Scholastikou hovoříte o rovném postavení učitele a žáka. Jak přesně mu máme rozumět?
Ta konkrétní podoba bude velmi individuální. Někdo potřebuje setkání s autoritou a pomůže mu to, pro někoho je naopak autorita překážkou. Zároveň tímto pojmenováním vztahu přiznáváme, že pedagog něco studentům dává, ale mnohem více si od nich bere. Je to jeden z důvodů, proč lidé učí – udržují se v kontaktu s myšlenkovými proudy dalších a dalších žáků, což je často impulzem k jejich vlastní tvorbě.
 
Získá díky vám začínající umělec kontakt se zahraničím, kde by se mohl eventuálně rozvíjet i ekonomicky expandovat lépe než na domácí scéně?
Cest do zahraničí je samozřejmě hodně, ale podle naší zkušenosti jednoznačně nejlépe funguje ta skrze vybudování dobré pozice doma. I mezinárodní kontakty jsou ovšem součástí naší vize.
Neexistuje tady žádný program postgraduálního studia, během něhož by docházelo k pravidelným setkáváním a intenzivním schůzkám s kvalitními umělci ze zahraničí. Tuhle díru bychom chtěli zaplnit. A jelikož bychom se nechtěli dostat do kompromisu v případě slabších ročníků a nabírat lidi na úkor kvality jen kvůli zisku, chystáme se hledat zájemce o studium i mezi zahraničními studenty.
 
Přijímací zkoušky tedy nebudou pouze symbolické, ale nastavíte je jako síto?
Podle toho, jaká bude úroveň studentů. Pokud se ukáže jako dobrá, tak to pojmeme symbolicky, pokud ne, budeme vybírat. Ale přáli bychom si, aby to byla jen formalita, protože na zkoušky, v nichž jde o všeobjímající talent, nevěříme. Každý má talent na něco jiného a to je třeba vypíchnout. Tohle bude zásadní úkol pro naše pedagogy.
 
Kteří pedagogové to budou?
Například Jiří Franta a David Bém povedou ateliér kresby. Tahle tvůrčí dvojice je známá svým obrovským přesahem a snahou kresbu nově definovat. Nedávno pánové založili časopis o komiksu Kiks a Jirka Franta navíc pracuje jako ilustrátor s Hospodářskými novinami a s Respektem. Dalším pedagogem bude Petr Krejzek - ikona grafického designu, zakladatel časopisu živel a držitel několika cen za Nejkrásnější české knihy a European Design Award 2010. Kompletní informace o těchto i dalších pedagozích jsou na stránkách www.scholastika.cz.
 
Zítra 19. ledna pořádáte den otevřených dveří. Co se bude na Scholastice dít?
Proběhne oficiální otevření prostoru, setkání s pedagogy a zároveň chceme prezentovat studijní program, aby si každý zájemce ověřil svoje časové možnosti. Po páté hodině pak začne neformální party s důležitými lidmi z umělecké scény. Kdo se tedy bude chtít setkat se svým oblíbeným umělcem, může s námi zůstat a přání se mu pravděpodobně splní. Pozvání přijali například Jiří David, Anna Kocmanová a celá řada dalších.
 
Scholastiku najdete v budově bývalých Elektrických podniků u metra Vltavská.
Přijímací zkoušky proběhnou v termínech 27.-28.1. a 17.-18.2.
Cena jednoho ateliéru za jeden semestr je 7000,-.
Více informací na www.scholastika.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.