Share |

Bude Ateliér textilní tvorby VŠUP bodovat na veletrhu Heimtextil?

foto VŠUP

Frankfurtský Heimtextil je největším mezinárodním veletrhem s textiliemi na světě.
Tento rok se na veletrhu představí také Ateliér textilní tvorby z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, který vede Jitka Škopová.
"Veletrh Heimtextil je pro nás jedinečný tím, že koncentruje výrobce textilu z celého světa," řekla před jeho zahájením. Právě tento víkend na něm se studenty prezentuje instalaci, která ukazuje, čím se ateliér zabývá, a účatsní se také studentské soutěže, kterou Heimtextil pořádá. V čem spočívá? "Zadání je každý rok stejné, studenti mají za úkol realizovat návrh židle do veřejného prostoru. Podmínkou je použití textilního potahu, který dodává Heimtextil. Díky tomu máme k dispozici materiály z aktuálních kolekcí významných evropských firem, jako jsou Nya Nordiska, Conjugi Eger, Vescom, Christian Fischbacher, Jim Thompson, Kampay, Lelievre Paris Natural nebo Backhausen, řekla Jitka Škpová před zahájením.
Instalace seznámí návstěvníky veletrhů s tématy, kterými se studenti zabývali v uplynulých měsících. Kromě toho je tu jedna specialita. "Přicházíme se studentským trendovým fórem Vize 2013. Studenti představí, kam se bude podle nich textilní tvorba v nadcházejícím období ubírat co je z jejich pohledu důležité," vysvětluje pedagožka v katalogu, který škola pro veletrh připravila. Představuje to další možnost vzájemného obohacení studentů a návštěvníky veletrhu.
 
"Prezentace vychází z tématu „Moje síla je v…“, které bylo náplní uplynulého semestru. Síla může mít mnoho podob a významů, nacházíme ji v křehkosti, v tichu, ve vášni, v přímosti, v bezpočtu jiných charakteristik. Postupnou analýzou tématu jsme tedy objevovali, co je právě naší silou – tím nejlepším, co je v nás ukryto.
V průběhu práce jsme definovali čtyři tematické okruhy, obdobně jako tomu bývá v rámci trendového fóra Heimtextilu. Zvolenými tématy jsou Experiment, Instinkt, Naslouchání a Řád. Experiment vychází z touhy hledat, objevovat, odvážně kombinovat, hrát si a nebát se omylů. Instinkt nás vede k tomu, abychom vystačili s tím, co máme, a zůstali takoví, jací jsme. Naslouchání začíná v tichu, je souzněním, porozuměním i vzácnou shodou. Řád je potom opakováním, jednotícím principem či racionálním systémem, který vnáší do našeho života pravidla a jasnou strukturu. V žádném případě se nechceme srovnávat s týmem odborníků trendového fóra, ve kterém jsou zastoupeni významní filosofové, sociologové, estetici, designéři i stylisté z celého světa," sděluje Jitka Škopová v katalogu pro Heimtextil.
 
Stránky školy jsou na www.vsup.cz
Ateliér textilní tvorby má svou sekci na www.vsup.cz/cs/uzite-umeni/atelier-textilni-tvorby
Stránku Heimtextilu najdete zde
Blog z akce můžete sledovat tady (anglicky) a zde (německy)
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.