Share |

Souhrn týdne (2.)

10.1. - 16.1. 2011
LFS / protisedi.cz

I v protišedním světě platí některá dogmata toho šedivého - třeba okřídlená pravda, že opakování je matkou moudrosti. Sice ještě stále nevíme, kde je jejím otcem, ale slibujeme, že vlastní nedostatky doplníme a vše potřebné pro váš klid zjistíme. Od toho tu ostatně jsme, ne?

Připomeňme si nyní ty nejpodstatnější momenty druhého pracovního týdne roku 11. Resumé může posloužit jako zopakování si již přečteného, ale i jako upozornění na články, které vám v nepřeberném množství námi produkovaného materiálu, dosud unikaly.

PONDĚLÍ

Celý týden byl ve znamení seriálu o Detroitu. Náš redaktor Lukáš Král se do města aut, vinylů a pošetilých lidí, kteří házejí na led chobotnice, vypravil a každý den nám poskytl exkluzivní náhled do svého hledí. Jeho deníček se stal úspěšným a čteným i díky bohaté fotogalerii a přestože se v posledních letech globalizuje všude a hodně, pro běžného Čecha má americko-kanadská hranice plná jezer a panensky čisté přírody své kouzlo. I když Detroit je hlavně městem paradoxů, o tom se ale více dočtete a doprohlížíte v našem seriálu zde: 1. díl, 2. díl, 3. díl, 4.díl.

Když jsme u cestování, jistě jste někdy využili služeb aut se žlutou cedulkou na střeše. Černý nápis TAXI může způsobit zatmění v peněžence i před očima a své o tom ví Jakub Hájek. Čtěte zde.

Ideální čas na hru. Nejvíce hravý je na ní fakt, že šance na pochopení je přibližně 50:50. Zkuste si to sami.

Začátek týdne byl především ve znamení cestování. Začali jsme v Detroitu a přesunuli se do Černobylu. Zatím sice jen verbálně, na příští týden se ale chystáme zaostřit i vizuálně. Seriál dočasně bez obrázků sledujte zde.

ÚTERÝ

Když se snažíte vybudovat něco z hovna, potřebujete výkal nahradit exkluzivitou. Tu nám poskytlo hoven hned sto. Čekujte znepokojující materiál o umělecké skupině Ztohoven.

Snažíme se, aby se vám na protišedi.cz líbilo a je nám jasné, že ne každému se fekálními rozhovory zavděčíme. Myslíme i na infantilní návštěvníky a pro ty jsme tentokráte upletli svět plný něhy a podivně roztomilých postaviček. A dokonce jsme ho upletli i v angličtině!

Pečujeme i o váš hudební přehled - jak jinak také lze docílit vaší proměny v protišedního člověka! Na videoklip (nejen) o labutích jste se mohli podívat zde. A pousmát se nad zoufalostí některých bizarních figurek tuzemské (nejen) hip-hopové scény se nezapomeňte v oddechovém článku tady.

Byli jsme u hoven a hip-hopu a kde jsou tyto dvě skutečnosti, tam bývá neskutečně často i fekální poeta Luciáš F. Svoboda. Jeho noční poetické pásmo jste si mohli prohlédnout tady a tady a v neposlední řadě v nadčasové grafické úpravě TADY!

Pokud na protišedi.cz chodíte sporadicky, vždycky si udělejte čas v úterý. V pondělí se totiž zpravidla schází redakční rada a o den později každý z redaktorů zpytuje svědomí a chrlí jeden článek za druhým. I tentokráte bylo úterý akční. Postaraly se o to rozhovory s hudebníkem Burianem a filosofem bot, Radkem Zachariášem.

U plodného úterka ještě zůstaňme: Eric Mead nám v TEDtalku předvedl několik kouzel, kterými potvrdil/vyvrátil účinnost placebo efektu. Rozhřešení je na vás a pokud nemáte rádi krev rozhodně neklikejte sem.

Redaktor Petr Kořínek je rebel s příčinou. S establishmentem si právě netyká a ve svém boji je vskutku objevný.  Pokud chcete jako on jezdit pražskou MHD bez lístků i Opencard, know how naleznete zde.

Úterý si zasloužilo mít svůj vrchol a nalezlo jej v kritice maturitních plesů. Atraktivní téma samo o sobě, takže další kecy by nebyly k věci.

STŘEDA

Dvojdílná procházka Zlínem, jak ho neznáte. Láká vás poznat pankový socialismus v dobách kapitalismu? Máte příležitost vypravit se k bohu i do lesa. GottWaldOf Zlín!

Dva díly má i rozhovor s vizážistou Zdeňkem Fenclem. První tu a druhý zase tam.

A do třetice dva odkazy v jednom odstavci - Ben Heine. Říká vám to jméno něco? Nic? Tak po přečtení českého přepisu originálního (anglicky vedeného) rozhovoru vám bude jméno Heine nadosmrti něco říkat. A rozhodně ne Lorelei! Na stranu druhou, Ben je podobně jako jeho slavnější jmenovec Heinrich nadčasový a kontroverzní. Sice nepíše poesii, za to ale vybarvuje realitu kolem sebe, což je snad ještě ušlechtilejší...

Hovoříme-li o šlechetnosti, je třeba skloňovat jméno Yardy Helešice. Řeknete si hudebník, no a co? Jenže on je to hlavně myslitel. Před týdnem jsme vám nabídli přepis první části našeho interview. Věnovali jsme se v něm především hledání ztracené české identity a propagandě konformismu. Tentokráte se zaměříme na ego, náboženství, otřeme se o Nietzscheho i Freuda, abychom dospěli k tomu, že ze všeho nejdůležitější je připustit si vlastní nedokonalost. Zaostříte s námi?

Mnohem klidnější život prožívá v Londýně oděvní designerka Alžběta Valentová. Více o ní (Alžbětě) a o něm (jejím životě a Londýně) se dočtete zde.

Ano, i ve středu cestujeme. Tak to je ideální čas na návštěvu rumunských jeskyň, co říkáte?

ČTVRTEK

Vyžádali jste si rozhovor s Klárou Vytiskovou. Již zmíněný rebel s příčinou, Petr Kořínek, jej pořídil. Byla by škoda, kdyby půvabnou Kláru zpovídal zbytečně a vy jste jeho práci neocenili, alespoň přečtením/poslechem interview! Nuže? PS: Klára taky nakupuje. Kde? Zde!

Kromě nakupování, psaní a mluvení, umíme i fotografovat. Lukáš Kadeřábek především. Svůj um vtiskl do obrázků z koncertu Republic Of Two v pražském Paláci Akropolis.

PÁTEK

DJ Jonty Skrufff pokazil nadcházející víkend všem fanouškům kytarové muziky svým tvrzením, že je rock mrtvej. Co si o tom myslíte vy

Tak nebo tak, Jontyho nám nezabíjejte, prosím. On totiž umí napsat i pozitivní článek. Mám na mysli ten, ve kterém vědeckou studií podkládá tezi, že hudba je ta vůbec nejsilnější droga.

Abyste mohli brát drogy, musíte se stát umělci. A akce pro ty, kteří ještě umělci nejsou a drogy berou, má na starosti Terezie Honsová, organizátorka akce Pod čarou. Rozhovor s ní sledujte tady.

Abyste mohli brát drogy, musíte si na ně našetřit. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg už může v klidu drogy užívat (ne nadarmo znamená jeho příjimení v překladu curková hora a jak známo, cukr né to není cukr). Přestože se Mark přestěhoval, jeho kontem to rozhodně neotřáslo. Přesvědčte se, ale bankovní výpisy nečekejte, nejsme Wikileaks.

Redaktor Marek Pros se zajímá o australský fotbal. Budete se o něj zajímat také? (A pokud ne o fotbal, tak aspoň o Marka?)

V pátek je taky ideální čas napsat dopis Gagarinovi nebo aspoň darovat starý oblečení.

SOBOTA

Už deset let nás terorizuje Wikipedia aneb z protišedního nápadu se stala totální šeď. Čtěte více.

Víkend je od toho, aby jste se rozbili na párty a proces sebezničení jste mohli díky naším pozvánkám odstartovat na sejšn Rádia Wave nebo třeba  u filmu o Young Gods (mimochodem, na další týden chystáme reportáž z jeho promítání).

Ne všichni si ale mohou tradiční víkendovou párty dovolit. Své o tom ví prezidentka nadačního fondu Krtek, Martina Šmuková. Krtek je nadace, která pomáhá dětským onkologickým pacientům. Krátké interview určitě doporučujeme.

Epos257 není název sci-fi/fantasy bestselleru, nýbrž umělecké jméno člověka, který se pohybuje mezi street artem, land artem, invazivním uměním neboli guerilla artem, jak říká on sám. Každý jeho projekt je trochu jiný, podstatné je, aby obsahoval nějakou myšlenku. Největší inspirací je pro něj město. Bude Epos257 inspirací pro vás?

NEDĚLE

Tradiční koutek odložených básní Jamese Colea aka Daniela Ďurecha alias Rudolfa Hnise má své pokračování. Chvilka nedělní poesie exxxklusivně pro nás/vás.

Znáte Fagi? Poznáte Fagi! Má narozeniny (tak ji něco přineste).

Třeba mír. Touží po něm celý svět a ze všeho nejvíce v posledních dnech, Tunisané. Petr Kořínek potřetí a opět u konfliktu. V Tunisu i v Praze. Pozoruj tady.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.