Share |

Souhrn týdne (1.)

3.1.-9.1.2011
Ilustrační foto Photophil / Dreamstime

Do roku jedenáct vstoupila kulturní platforma protišedi.cz v ještě aktivnějším režimu, než v jakém opouštěla rok deset. Připomeňme si proto ty nejpodstatnější momenty prvního pracovního týdne. Krátké resumé může posloužit jako zopakování si již přečteného, ale i jako upozornění na články, které vám v nepřeberném množství námi produkovaného materiálu, dosud unikaly.

PONDĚLÍ

Zkraje týdne jsme vás informovali o stěhování kadeřnického salónu Hairgods do nových prostor. S patřičnou nostalgií se zavzpomínalo na původní adresu v Bredovském dvoře a od 15. ledna se s Kubou Hájkem a jeho kolektivem budeme setkávat na novém místě - v Italské 13, na pražských Vinohradech.

V pondělí jsme také uveřejnili odkaz na oldskůlové webové stránky, ze kterých jste si mohli zdarma stáhnout nový mixtape interpretky, jejíž jméno zaměstnává internetové vyhledávače po celém světě stále častěji a častěji. Rapperka M.I.A. a její mixtape s názvem Vicki Leekx. Čekuj zde. 

ÚTERÝ

Úterní odpoledne bylo pro protišedi.cz historickým okamžikem, neb se nám jako vůbec prvnímu médiu podařilo upozornit na ukončení provozu prostoru Roxy a NoDu. Díky rychlosti jsme se tak stali často citovaným médiem napříč tuzemským internetovým světem. Na celé kauze rozhodně neparazitujeme, ale další informace o ní jsme pro vás zjistili ještě v ten samý den a i v následujících dnech jsme se celé aféře intenzivně věnovali a její průběh mapovali.

Dále jsme vás nabádali ke stažení nového alba Prago Unionu, Metronom. S hudebními tipy zdaleka nekončíme. Máte rádi MGMT? V různých žebříčcích povedených skladeb roku 2010 bodovala jejich skladba It's Working v remixu od francouzských Air. Zde jsme vám ji nabídli ke stažení. Na videoklip nejžhavějších aspirantů na zisk pomyslného titulu tuzemský objev roku, ostravských mladíků FiHa jste se mohli podívat zde a pokud si o hudbě rádi čtete, rozhodně nevynechejte exkluzivní rozhovor s Rui Da Silvou, který patří mezi nejznámější DJs z Ibizy. Interview jsme vám nabídli v originále i v českém překladu.

V neposlední řadě jistě stojí za zmínku autorské dílo básníka Luciáše F. Svobody, který dal v předpremiéře ke stažení sbírku Punk Of 2010, ve které se objevují výhradně básně z loňského kalendářního roku. Pokud si libujete v dekadenci a ten největší hnus je pro vás nejvíce krásný, jste na správné adrese. Stahujte a prohlížejte zde.

STŘEDA

Pokud sledujete sérii článků o Černobylu, jistě jste postřehli, že naši hrdinové již dorazili do místa, kde se před téměř pětadvaceti lety odehrála ona černobylská tragédie. Třetí díl jejich putování jste si mohli přečíst právě ve středu.

Pokud holdujete cestování, nezapomeňte navštívit divadlo. Ať již ve vašem městě nebo třeba v Praze, kam jsme vás pozvali na Stopparda a Kafku.

Když jsme u kulturních tipů, 16. ledna je v Akropoli projekce filmu o Young Gods. Držitelé lístků na pražský koncert (18.2.) mají vstup zadarmo. Informace jsme přinesli zde.

Hvězdou středečního dne se ovšem stal James Cole, jehož originální odpovědi jste mohli v našem protišedním rozhovoru číst i slyšet.

ČTVRTEK

U rozhovorů zůstaneme. Ve čtvrtek jste si mohli přečíst hned čtyři. Nejprve se Dan Bárta rozvyprávěl nejen o koncertech, ale i o nové desce J.A.R. a plánech s vážkami.

Chvíli po něm do našeho pomyslného horkého křesla usedl DJ Mike Trafik, který hořce avšak pravdivě vystihl situaci v české společnosti i gastronomii.

Zajímavým protikladem k němu byl obránce češství z povolání, vizionář a nesmírně sečtělý a inteligentní hudebník Yarda Helešic. Rozhovor s ním se dočká dalších pokračování, neb materiálu vzniklo hned na několik dílů.

Čtvrtým do party je Amrit Sen, frontman Majklova strýčka, tedy kultovní HC kapely Michael's Uncle. Rozhovor s touto legendou proběhl po koncertě, ze kterého jsme vám přinesli reportáž.

Zahlcení literami jsme se na závěr pokusili zahnat tipem, jak si vytvořit sen.

PÁTEK

Jak to tak bývá, pátek je přípravou na víkend. O falešných vuittonkách a žrádle pro psy jsme se rozepsali zde. Krůtopřísný zážitek z irských jatek jsme vám zprostředkovali tady a nelze opomenout ani úspěšný článek o feministickém pornu.

SOBOTA

Víkendové čtení na sebe volně navazovalo. Dara Rolins nám poskytla interview z pláže na Honolulu, Jan Kleník zase ze skleníku. A o Skleníku. 

Pokud raději než hudbu filmy, na sestřih těch krátkých z dílny polsko-new-yorského režiséra Zbigniewa Rybczyńskeho jste se mohli podívat zde. Na punk v provedení The Subs pro změnu tady.

NEDĚLE

Co se stalo, když Nora opustila manžela, jsme vám tak úplně neřekli, ale doporučili jsme vám místo, kde vám to jistě poví (a navíc u toho bude neodolatelná Katka Winterová).

Co se stalo, když jste otevřeli poprvé kámasútru si ještě vybavujete? A otevřeli jste ji někdy vůbec nebo celý život rozdáváte rady o tantrickém milování a víte o něm kulový? Naše rady najdete zde.

Matěj Homola je na cestách a zastihli jsme ho na Cejlonu. Nabídli jsme vám stručný rozhovor. Stručný, ale rozhodně zajímavý byl i první příspěvek do nového seriálu o Detroitu a životě v něm.

Jak první pracovní týden nového roku skončil, tak ten druhý začal. Prací. Doufejme, že vás ta naše protišední baví a ještě dlouho bavit bude.

Ilustrační foto Photophil / Dreamstime


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.