Share |

Skvělý Vůl na střeše Rudolfina!

PKF - Prague Philharmonia umí
foto PKF

Přiznávám: Jsem barbar(ka).
Na většině koncertů klasické hudby mám problém udržet soustředění a užít si delší díla. V nepravidelných intervalech se snažím s tím něco dělat (navštěvuji koncerty věhlasných těles, ten zvuk mi lahodí, díla samotná jsou krásná, ale zhusta rozvleklá a mou pozornost prostě málokdy poutající) a cítím se střídavě jako autistka a jako křupan(ka). Proč nemohou opery, klasické koncerty a balety trvat pět, deset minut, říkávám si obrazoborecky a nezdvořácky. Jasně že se dá užít si předehru z tohoto a kousek z tamtoho, ale co takhle ucelené dílo na dejme tomu čtvrt hodinky?
 
I to existuje. A takové věci dělal Darius Milhaud. Francouz z partičky kolem Jeana Cocteaua a Erika Satieho a tzv. Pařížské šestky. Výstřední, chytrý a vtipný skladatel a pedagog. Autor nejkratší opery na světě (Vysvobozený Théseus (La Délivrance de Thésée) je zapsán jako nejkratší světová opera i v Guinessově knize rekordů.). Dělal toho hodně, ale proslavila ho právě krátká dílka - včetně brilantního opusu Vůl na střeše, které bylo vyvrcholením nedělního koncertu v natřískaném Rudolfinu.
 
Tisícovka lidí Volu nadšeně aplaudovala. Skladba, inspirovaná slyšitelně tradiční brazilskou hudbou, nese tolik šťávy a radosti, že by nadchla i přežraného zombíka. Silná, radostná, čerstvá muzika pro 21. století stejně jako pro léta, kdy Milhaud posedával v pařížských kavárnách. PKF - Prague Philharmonia (sláva tohoto tělesa právem stoupá, pokud mohu coby pololaik posoudit) s rtuťovitým, sporým italským dirigentem tomu ještě dodala: Enrique Mazzola poskakoval celý večer s neskutečným elánem a v tvářích muzikantů bylo znát, že si to přišli taky užít. 
 
 
Večer byl poctou Milhaudovi, ale to by nemělo zakrýt fakt, že zazněly ještě tři další kusy. Barbarka se nadchla zejména veselým úvodním Rossiniho kouskem Il signor Bruschino. Bylo to radostné a milé. Až budu veliká a Mozart mi přestane připadat přezdobeně opulentně předváděcí, povím vám třeba i něco chytřejšího:))
-
Více fotek z akce na našem FB.
-
Vůl na střeše - záznam + noty (youtube) zde.
Jiný záznam tady
-
Učené rozklady a historická fakta k Volu zde.
--
VŮL NA (ITALSKÉ) STŘEŠE - Pocta Dariu Milhaudovi 
23.2.2014, 19:30
Dirigent – Enrique Mazzola; Host – Jakub Fišer – housle
Program: Gioacchino Rossini – Il signor Bruschino, předehra; Wolfgang Amadeus Mozart – Koncert pro housle č. 1 B dur, KV 207; Ottorino Respighi – Botticeliovský triptych; Darius Milhaud – Vůl na střeše, op. 58.
(Dvořákova síň Rudolfina, Nám. Jana Palacha 79/1, Praha 1) 
 
Další koncerty PKF - Prague Philharmonia: www.pkf.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.