Share |

Skleněný jarmark v Sázavě připomene tradici sklářského řemesla

foto: pořadatel akce

Trhy s originálními skleněnými dárky, předvádění sklářských technik, pískování skleniček, korálkování i tvorbu na píšťale se sklářem nabídne 8. července Skleněný jarmark v Centru sklářského umění huť František v Sázavě. Třetí ročník akce chce stejně jako v předešlých letech připomenout tradice českého sklářství i umění tuzemských mistrů „křehkého“ řemesla.
 
Návštěvníci budou mít opět příležitost vlastnoručně si vyzkoušet, jak se sklo vyrábí. Mohou si třeba ozdobit skleničku technikou pískování nebo pod dohledem sklářského mistra vyfouknout kouli z horkého skla,“ uvedla Dagmar Petrovická, art director společnosti CESTY SKLA o.p.s., provozující Centrum sklářského umění provozuje.
 
Skleněný jarmark bude zahájen v 10:00 vernisáží výstavy Fragile XY, která představí závěrečné práce ateliéru Sklo Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Jsou mezi nimi zastoupeny jednoduché, nejčastěji geometrické formy bez nápadných barevných akcentů i projekty založené na experimentálním přístupu. Pro většinu autorů je výstava, která potrvá do 3. září, symbolickým rozloučením s ústeckou fakultou.

Na nádvoří huti budou prodejní stánky s originálními českými skleněnými dárky – od šperků po dekorace. Nebude chybět ani občerstvení v duchu tradičního jarmarku. Součástí doprovodného programu bude malování na obličej a soutěže, v 11:00 hodin se návštěvníci mohou těšit na loutkové divadlo a v 15:00 je připraveno hudební vystoupení.
 
Do venkovního areálu bude během Skleněného jarmarku vstup zdarma, vstupné do huti František bude dle platného ceníku. Podrobnosti jsou na www.cestyskla.cz
 
Společnost CESTY SKLA, o.p.s. pořádá Skleněný jarmark ve spolupráci s městem Sázava a za podpory Středočeského kraje. Partnerem jsou také České dráhy a.s. – po předložení platné jízdenky dostanou návštěvníci zlevněné vstupné do huti František.
 
Bývalou sklářskou huť František postavil v roce 1882 Josef Kavalier a dal jí jméno po svém otci. Po vybudování nových provozů skláren a nových výrobních hal v Sázavě ale její význam klesal a pomalu chátrala. V roce 2010 byla zapsána na seznam kulturního dědictví ČR. Její záchranu si vzala za své Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František. Rekonstruovala ji nákladem přes 130 milionů korun s pomocí dotace z Integrovaného operačního programu a otevřela v ní Centrum sklářského umění. Je v něm k vidění mimo jiné část unikátní sbírky moderního skla vytvořené sklářskými výtvarníky na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru v letech 1982 až 2006. Centrum nabízí vzdělávací programy pro školy, rezidenční a tvůrčí pobyty pro studenty, začínající umělce, odborníky i širokou veřejnost.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.