Share |

Severský Filmový Podzim 2013

foto: PR

SEVERSKÝ FILMOVÝ PODZIM 2013
PRAHA, KINO LUCERNA 28. 10. - 3. 11. 2013
REGIONY - Plzeň, Ústí nad Labem, Ostravu, Brno, Hradec Králové, Zlín, Litoměřice, Teplice, Choceň, Jičín a Jeseník – 11. 11. – 20. 11. 2013

 
Již po čtvrté zavítá do českých a moravských kin nevšední putovní přehlídka severské kinematografie.

Přehlídka odstartuje 28. října poprvé ve své historii v krásném pražském kině Lucerna a v době do 20. listopadu navštíví dalších jedenáct měst - Plzeň, Ústí nad Labem, Ostravu, Brno, Hradec Králové, Zlín, Litoměřice, Teplice, Choceň, Jičín a, Jeseník a Veselí nad Moravou. Program je již tradičně sestaven z kvalitních méně známých snímků z produkce zemí ležících na Severu Evropy.
 
„V Hollywoodu se mluví o severském trendu,“ říká podle agentury Reuters Fredrik Malmberg, který je výkonným předsedou produkční společnosti Paradox Entertainment se sídlem v Los Angeles a ve Stockholmu.
 
Popularita severských filmů vzrůstá i v České republice. Proč vlastně Čechy přitahují severské filmy? „České diváky do kina asi láká syrovost příběhu, tragikomické prvky, krása přírody a osudy lidí, kteří jsou nám dost podobní a žijí v podstatě,“ odpovídá Lenka Bazinková, ředitelka festivalu. Severské filmy se vyznačují především realistickým pohledem. Komedie bývají spíše drsné a černé. Tvůrci nešetří ani diváka, ani filmové postavy, ukazují život takový, jaký je i ve své absurdnosti.

Z letošní pestré festivalové nabídky vybíráme několik tipů.
 
Na základě hlasování v divácké anketě bude do programu opět zařazena dnes již kultovní dánská komedie Adamova jablka.  Ta vypráví příběh o neonacistovi Adamovi, odsouzeném k veřejně prospěšným pracím na venkovské faře, a jeho střetu s knězem oslepeným bezmeznou vírou v dobro. Faráře Ivana, který zoufale popírá existenci špatných skutečností, ztvárnil i českým divákům známý Mads Mikkelsen.
 
Norsko bude zastoupené oscarovým snímkem z roku 2012 Kon-Tiki o slavném norském mořeplavci Thoru Heyerdahlovi, který společně s pěti přáteli podnikl 101 dní trvající velmi nebezpečnou plavbu napříč Tichým oceánem, aby dokázal svou teorii o tom, jak byla osídlena Polynésie.

Do programu je zařazeno také několik debutů nadějných severských režisérů. Do této skupiny patří například norské drama Do tmy, režiséra Thomase Wangsmo, které pojednává o tom, jak do života dvou rodin v sousedství zasáhne tragická nehoda, nebo švédská komedie Výpadky proudu, režiséra Patricka Eklunda, která se zamýšlí o vlivu moderních technologií na náš život. Debutem je i finská komedie plná záměn a nedorozumění režiséra Teemu Nikki Třikrát Simo. Děj filmu nás zavede do současných Helsinek a sleduje příběh dvou zlodějů, kteří se čím dál více zaplétají do svých lží.

Příznivci knih Josteina Gaardera se mohou těšit na filmové zpracování dvou jeho románů, konkrétně na filmy Dívka s pomeranči a Jen v zrcadle, jako v hádance.

Filmová přehlídka se dlouhodobě snaží vyjít vstříc i divákům se sluchovým postižením. Všechny snímky budou uvedené s rozšířenými a barevně upravenými titulky vstřícnými i vůči tomuto publiku. Každá důležitá postava má svou barvu titulků. Nechybí ani informace o hlucích a všech dějích, které jsou mimo záběr nebo nejsou neslyšícímu divákovi dostupné a jsou nezbytné pro pochopení příběhu. Barevné titulky vítají i slyšící diváci, protože usnadňují orientaci v dialozích hlavních postav.
 
Festival Severský filmový podzim pořádá občanské sdružení Severský filmový klub.
Podrobnosti o festivalovém programu, místech konání a o sdružení najdete na webových stránkách , www.facebook.com/SFklub.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.