Share |

Seš-lost? Najdi se na uměleckém festivalu pro absolventy

autorka židle: Vendulka Chalánková
foto: pořadatel akce

Co se stane s absolventy uměleckých škol, když vstoupí na pracovní trh? Co všechno mohou dělat? Například proměnit město v uměleckou metropoli. Přesně o to se snaží produkční Eliška Lhotská a Barbora Daušová s několika desítkami účastníků festivalu. Pro obě dvě a další absolventy jsou totiž tyto otázky aktuální. Bývalá Šroubárna v Železném Brodě, kterou vlastní jeden z členů skupiny Tvrdohlaví, Zdeněk Lhotský se tedy na tři dny stane hlavním dějištěm festivalu s názvem Seš-lost. Od 6. do 8. června budou pro návštěvníky připraveny semináře, Pecha Kucha Night, Design market, výstavy, urban art, videomaping, koncerty, workshopy, přednášky a Afterparty.
 
Projekt je kulturním festivalem pro čerstvé absolventy i studenty uměleckých škol. Je zaměřen na spolupráci mladých umělců, vytvoření interakce mezi praxí a studentským prostředím a zapojení obyvatel města do projektových aktivit. „Vybraly jsme mladé umělce a designéry, kteří se dokázali postavit na vlastní nohy už během studia nebo těsně po něm a úspěšně realizují své projekty. Oceňuju, když se někdo rozhodne vzít osud do svých rukou a nečeká na příležitosti, které mnohdy ani nepřijdou.“ vysvětluje Eliška Lhotská, autorka projektu Seš-lost?, šperkařka a jedna z organizátorek PechaKucha night Železný Brod. K pomoci na realizaci svého projektu oslovila svoji kolegyni sochařku Barboru Daušovou, která se zapsala do povědomí sochou Václava Havla v životní velikosti.
 
Trefný Název Seš-lost? vymyslel absolvent konceptu z pražské AVU Ondřej Vicena. Svým názvem dokonale pojmenoval úsilí Lhotské, a to vytvořit festival jako setkání mladých umělců s veřejností a zároveň popis jejich pocitu ztracenosti, který bývá po škole tak častý.
 
Během tří dnů se tedy můžete těšit na prezentace Pecha Kucha Night, videomapping, urban art, autorské výstavy, market s mladými, začínajícími značkami a další. Veřejný prostor oživí několik stanovišť festivalu jako je skvot, bývalá, šroubárna, náplavka, kino, zdejší sklářská škola, veřejný prostor a další. Tato místa dále nabídnou filmy, koncerty, přednášky, třídenní kavárnu nebo třeba digital graffity. Na samotné účastníky čekají společné snídaně na náplavce s osobnostmi uměleckého světa, odborné semináře na téma management, PR a další. Nebudou chybět ani přednášky a diskuze na téma Absolvent versus realita ve spolupráci s projektem nad Čarou. Diskutovat se bude s umělci, kurátory, zaměstnavateli i pedagogy umění. Náplň diskuze bude předání  názorů, zkušeností a osobitých metafor ze světa umění a designu.
 
Výstavu v pátek zahájí ve veřejném prostoru dvě desítky umělců a program bude následně pokračovat v kině koncertem česko-slovenského hudebního objevu – slovenské studentky konzervatoře, která si říká Katarzia. Po tomto programu proběhne od 22. hodin velká openning party ve "Šroubárně".
 
Po celou dobu festivalu budete mít příležitost se potkávat s Martinem Fryčem, který zde bude mapovat všechny akce. Z designu se zde objeví například Anna Marešová, Klára Šumová, moderátorka z rádia Wave Veronika Ruppert a další. Z uměleckého světa zde vystaví nebo veřejně vystoupí například František Skála, Jiří Kovanda, Jiří Surůvka, Libor Novotný, David Vávra.
 
Lhotská vzkazuje: "Přijeďte si užít kulturu do Českého ráje, kde bude příležitost celé dny prožít s umělci a dojde tak konečně k zajímavým diskuzím, na které v uspěchané Praze není čas. Program stále bobtná, ale ty nejzajímavější akce se snažím nepřekrývat. Díky tomu, že město Železný Brod je menší svou rozlohou, bude mít každý možnost celý program stihnout a navštívit všechna stanoviště festivalu."
 
 
Projekt, který je realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika, sleduje několik, vzájemně propojených cílů:
Prvním cílem projektu je prezentovat uměleckou práci účastníků projektu a představit dílo mladých umělců široké veřejnosti.
Druhým cílem je ukázat, že uměleckým dílem není pouze hmotný produkt, ale i tento projekt.
Třetím cílem je vytvoření tvůrčího, motivujícího interaktivního prostředí, ve kterém se budou vzájemně ovlivňovat studenti, odborníci, umělci s mnohaletou praxí i široká veřejnost.
Čtvrtým cílem je oživení a zapojení celého města do projektu. Díky instalaci ve veřejném prostoru i aktivitám pro velké množství účastníků se všichni občané i návštěvníci města stanou součástí projektu. V tomto směru je výhodou velikost města, kde se projekt realizuje (cca 6 000 obyvatel), a výhodná a dosažitelná poloha v regionu.
 
Předprodej výhodného balíčku na všechny placené akce je 300 Kč, na místě 470 Kč, objednávky na rezervace.ses-lost@post.cz do 30. 5. 2014
 
Aktuální program sledujte na facebooku TADY nebo stránkách festivalu, kde najdete veškeré informace o ubytování a vstupenkách.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.