Share |

Seriál: Dámské klobouky. Díl II.

Annie Oakley ani na stará kolena neztratila nic ze své grácie a svého umu. Pro sportovní příležitost, jakou je střelba, si klobouk na hlavě upevnila dvojicí ozdobných kloboukových jehel. Foto: Wikimedia Commons

Skupinu pokrývek hlavy, které mají korunu i krempu, pevně daný tvar a jsou odhodlány být zásadním módním doplňkem dámy, můžeme dále roztřídit na klobouky sezónní – letní a (pod)zimní – a klobouky slavnostní, svatební a smuteční.
 
Letní klobouky, vyrobené ze slámy nebo sisalu, kopírují svým tvarem cloche (ovšem se širší krempou), nebo pastýřský klobouk, jenž se jako takový dnes již nenosí. Takový velký slamák má polokulovitou korunu a širokou krempu, zdobený je barevnou stuhou a někdy mívá také dvě stuhy na zavázání pod bradou, aby neuletěl. Tonak nabízí snad všechny dámské slamáky z obarvené slámy, což mi osobně přijde jako škoda, už jen proto, že při tak velké barevné ploše nemůžete ignorovat výběr ostatního šatu. Čistá sláma se dá kombinovat snadněji. Svou stabilní nositelskou základnu mají slamáky s velmi, velmi širokou, zvlněnou krempou. Takový se dá nosit i pro významnější letní společenské akce, ovšem v barvě ladící k šatům a jeho nositelka musí být opravdu sebevědomá. Extrémní případ široké krempy představuje sombrero, které jsem toto léto zahlédl, zdobilo ovšem černookou snědou slečnu v šatu ohnivých španělských barev. V upocených a uspěchaných brněnských ulicích působila jako exploze radosti ze života.
 
Podzimní a zimní klobouky z pevného filcu představují ekvivalent pánských klobouků. Zatímco však muži mají jasně rozděleny příležitosti k nošení toho kterého typu klobouku, u žen toto vůbec neplatí. Více než na typ klobouku se hledí na jeho dokonalou souhru s obličejem a postavou. Krempa bývá středně široká, aby bránila obličej před deštěm a sněhem, koruna dost vysoká, aby pojala temeno, ale ne o mnoho vyšší, než je přirozená výška hlavy. Dýnko koruny bývá mírně vypouklé, anebo je koruna polokulovitá. Zdobeny jsou polyesterovou stuhou v barvě klobouku a mašlí, bohatější, než mají pánské klobouky.
 
Tyto klobouky jsou určeny k nošení pod volným nebem, v ulicích měst. Pokud přemýšlíte o svém prvním klobouku, zamiřte do této kategorie, zvolte něco s umírněným zdobením a máte velmi dobrou šanci, že vám to sedne. Dobře pasuje ke krátkému i dlouhému vlněnému kabátu nebo trenčkotu, k šatům i vlněným nohavicím. (Na nohy oxfordky na polonízkém podpatku, vysoké boty nebo kozačky; pokud dumáte, jaký klobouk vám sedne k uggám, čtete nesprávný článek.)
 
Slavnostní klobouky mohou být filcové, častěji však bývají sisalové. Dnes se velmi málo slavností koná pod otevřeným nebem a v sálech by plstěné klobouky vypadaly těžkopádně, nehledě na to, že stín umělého světla vrhaný neprůsvitnou krempou halí obličej do příliš velké tmy (i proto jsou tak oblíbené toky). Slavnostní klobouky slouží jako platforma široké škále velmi bohatého zdobení, najdeme na nich stuhy, stužky, mašle, textilní květy, různé mřížky, závojíčky... nabídka je bohatá. Doporučuji začínat umírněně, s jednoduchým zdobením, a napřed si vyzkoušet pohyb v takovém klobouku, nechat si příhodnost jeho rozměrů zhodnotit z více zdrojů, a následně vyhledat modistku a objednat si u ní klobouk zdobený přesně podle vaší nátury. Takový klobouk nelze uspěchat, promýšlejte jej důkladně a nenechte se svést „syndromem svatebního kýče“ (dívky, které nenosí sukně ani šaty, se na svatbě odvážou, nakupí na sebe vše, čemu se dvacet let vyhýbaly, načež vypadají jako smutná hromádka šlehačky spadlá pod stůl). Ty tam jsou časy zdobení slavnostních klobouků živými kyticemi a čerstvým ovocem, dnešní doba zná minimalismus a kouzlo promyšleného vtipu. Tak jako zručná květinářka dokáže i z minima prvků připravit krásnou vazbu, tak i dobrá modistka dokáže při střídmém zadání vytvořit na hlavě nádheru. Kupit páté přes deváté není známkou dobrého vkusu.
 
Svatební klobouk je sisalový slavnostní klobouk, obvykle s méně bohatým zdobením, v bílé barvě nebo světlých odstínech oblíbených svatebních barev, s krempou středně širokou až širokou. Určitě byste o něm měla uvažovat, připravujete-li bohatou svatbu a pan ženich si pro vás přijde v žaketu.
 
Smuteční klobouk je samozřejmě černý, sisalový či plstěný. Zdobený je decentně, někdy je jeho součástí jemný závoj. (Závoj značí „vyšší stupeň smutku“, je vhodný pro nejbližší příbuznou zemřelého.) Smuteční klobouky jsou méně časté, než svatební, což patrně souvisí s dnešním trendem odmítání smutečních rituálů.
 
text: Chekotay
 
Další doporučená četba:
http://www.fashionbangalore.com/tag/floppy-hat/
http://www.klobouky-damske.cz/?p=productsList&iCategory=25&sName=Klobouky-podzim-zima
http://cs.wikipedia.org/wiki/Toka
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_headgear
http://www.modnipeklo.cz/2011/02/styl-kabo-vymeteme-drobky/
http://www.modnipeklo.cz/2011/12/kousek-duhy/
http://www.tonak.cz/vyrobky/katalogy/cylindry-a-burinky/gallery-cylindry/page-3/sort-name/#gallery
http://www.tyden.cz/rubriky/media/stolety-kuryr/jehlici-v-klobouku-zranila-chodce-dostala-12-hodin-vezeni_192009.html
http://hat-stock.deviantart.com/art/Red-Bucket-Hat-88979530
http://www.femina.cz/magazin/moda/jak-nosit-cepky-a-klobouky.html
http://www.femina.cz/galerie/coz-takhle-vzit-si-klobouk/21.html#content
http://www.femina.cz/magazin/moda/coz-takhle-vzit-siklobouk.html
http://www.modnipeklo.cz/2011/08/sportovni-elegance/
http://www.jolanakotabova.cz/modistvi.php
www.jolanakotabova.cz/
http://www.elegantne.cz/album/fotogalerie-damske-kloubouky-a-zimni-cepice-ve-vidni/#p1010220-jpg1
http://www.royal.gov.uk/RoyalEventsandCeremonies/GardenParties/Whattowear.aspx
http://www.fashionblog.cz/damske-klobouky/
http://iddavanmunster.blogspot.cz/2013/07/the-woman-in-cloche-hat-by-arwen.html
Bachrachová, Hana: Velký lexikon společenského chování
http://en.wikipedia.org/wiki/Caroline_Reboux
www.assante.cz/e-shop/klobouky
http://cs.wikipedia.org/wiki/Klobouk
Špaček, Ladislav: Nová velká kniha etikety

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.