Share |

Sdružení Portus Praha buduje chráněnou dílnu v Davli

foto: PR

Občanské sdružení Portus Praha se věnuje práci s mentálně postiženými klienty už dvanáct let. Za tuto dobu úspěšně vybudovalo dva objekty chráněného bydlení (pro 19 klientů) s celoročním provozem a sociálně-terapeutickou dílnu pro výrobu nakládaných hermelínů a utopenců v obci Slapy.
 
Od května roku 2010 se Portus Praha snaží zrealizovat novou chráněnou dílnu Dobroty s příběhem také pro výrobu nakládaných hermelínů a utopenců v Davli, která má podobu „domu, jako kostek pro děti“ (viz obrázek) z dílny MMM–architekti.
 
První etapa výstavby dílny byla z finančních důvodů postavena pouze v rozsahu jedenácti kostek, což je necelé přízemí. V současné době prostory slouží pouze pro provoz dílny se sklady, šatnami, malým občerstvením a kanceláří. Dílna je v provozu pro klienty a funguje i občerstvení pro veřejnost, můžete zde ochutnat čerstvé dobroty rovnou na místě, protože je otevřeno denně. Nakládané hermelíny i utopence, které se v Davli vyrábí, patří k oblíbeným pochoutkám jak v místním okolí, tak i v pražských kavárnách a divadelních barech, kam jsou rozváženy.
 
Celá stavba vznikla za podpory veřejnosti, která přispěla pomocí sbírky Akce cihla, což je také jeden z projektů občanského sdružení Portus Praha. Návrh chráněné dílny byl v roce 2010 nominován na ocenění Young Architect Award.
 
Stále je možné výstavbu podpořit jednotlivými finančními příspěvky, anebo alespoň dát svůj „like“ na FB celému tomuto projektu, jako vyjádření podpory lidem, kteří pomáhají. Více informací na portuspraha.com.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.