Share |

Rozhovor: Spisovatel Deon Meyer, autor knihy Ďáblova hora

foto Johan Wilke / Moba

Jeden z nejlepších autorů krimi na zeměkouli, jak nazývají Deona Meyera britská média, dostal svět na kolena. Respektive hlavní hrdina jeho thrillerů – detektiv Benny Griessel.

První případ ĎÁBLOVA HORA (Devil ́s Peak) vychází v těchto dnech v češtině u nakladatelství MOBA. Jde o titul skvostný a nadmíru kvalitní. To dokládá i fakt, že byl zařazen do výběru nejlepších knih letošního jara v rámci prestižní akce Velký knižní čtvrtek.
 
Jihoafrický spisovatel Deon Meyer, píšící v rodné afrikánštině, je ověnčen mnoha prestižními literárními oceněními. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti osmi jazyků a vyšly po celém světě.
Meyerovy tři na sebe volně navazující příběhy svérázného (a občas i mírně opilého) detektiva Bennyho Griessela (ĎÁBLOVA HORA, Třináct hodin a Sedm dní) z atraktivního prostředí Jihoafrické republiky se dočkají i filmového zpracování. Hollywoodští tvůrci do hlavní role obsadili známého britského herce Seana Beana.
Malé interview je tedy více než na místě.
 

Jak jste se dostal k napsání svého  prvního románu?
Cesta k mému prvnímu románu začala psaním krátkých povídek do různých časopisů. Myslím, že tak to bylo správně, naučil jsem se základům psaní fikce. Napsal jsem, myslím, patnáct povídek, než jsem se pokusil zpracovat delší text.
Jakým způsobem si mapujete realitu, děláte výzkum?
Snažím se o praktické bádání, jak nejvíce jen to jde. Jsem schopný strávit týden s policejními detektivy v Kapském městě, projíždím si motorkářské trasy, snažím se mluvit s odborníky jako například sforenzními psychology, ale třeba i prostitutkami. Také samozřejmě hodně čtu a studuji. Teprve poté jsem připraven začít pracovat na knize.
Stále ještě poskytujete konzultace v oboru reklamy, třeba jak posílit nebo vybudovat značku?
Už ne, od roku 2008 píšu na plný úvazek. Kvůli tomu jsem se vzdal i tak nádherné a privilegované činnosti, jakou byla práce stratéga a manažera speciálních projektů pro motocykly BMW.
Co si myslíte o postavení Jihoafrické republiky dneška?
Nejsem si jistý, že moje relativně krátká odpověď vystihne tak zajímavou a komplikovanou
zemi, jakou je Jihoafrická republika, ale zkusím to: jsem velmi pozitivní. I přes obrovské problémy, které máme – chudoba, AIDS, zločin, jsme ušli od roku 1994 dlouhou cestu.
Ekonomika roste rychlým tempem. Nová vláda, i když občas „bojuje“ na lokální úrovni, se učí a zlepšuje každým dnem, statistiky kriminality naopak klesají... Jak jsem ale řekl, máme před sebou ještě dlouhou cestu. 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.