Share |

Rozhovor: Ivan Král: Ještě jsem pořád metr nad zemí

foto: Jiří Janda

Nejdůležitější a nejzajímavější koncerty velkých festivalů se nemusí odehrávat pod reflektory hlavních scén. Ke speciálnímu hudebnímu spojení překračujícímu generace a kontinenty na Metronome Festivalu došlo na čtvrt hodiny v neděli odpoledne, kam si světoběžník Ivan Král pozval legendu nejlegendovatější – Jiřího Suchého. Kdo tam byl, bude si zřejmě navždy pamatovat pár písniček, které zazněly jen v doprovodu kytary a malého banja v rukách starých mistrů včetně přesně 60 let staré písničky Jiřího Suchého Zlomil jsem ruku tetičce a slavného Klobouku ve křoví pánů Ježka, Voskovce a Wericha. Zeptali jsme se Ivana Krále, co si ze setkání zpět do Ameriky odváží.
 
Málokdy se na koncertě stane, že by před jeho začátkem po pódiu trochu zmateně pobíhali organizátoři a ptali se publika, jestli někdo náhodou nezahlédl umělce, který by měl jít na scénu. Kde jste se nám před vystoupením zapomněl?
Potkal jsem se tu se svým starším bratrem Pavlem Králem, který se tu najednou objevil – ani jsem tomu nechtěl věřit. Žije s rodinou ve státě New Jersey a neviděli jsme se už léta. Slyším volat svoje jméno…
 
S jakými pocity odcházíte z pódia?
Ještě jsem pořád metr nad zemí. To bylo neuvěřitelný. Nečekal jsem takovou reakci publika, takovou lásku od lidí. Na takovémhle koncertě se odpojíte od normálního života, od normálního dění, zvlášť když můžete bavit lidi, kterým se to líbí. Bývá to neuvěřitelný pocit, a dneska to takové bylo. Navíc jsem po vystoupení s panem Suchým, se kterým jsme spolupracovali, ale od té doby jsme se neviděli celých dvacet let.
 
Jak na tehdejší natáčení jeho sólového alba Znám tolik písní vzpomínáte?
Je to absolutní, neuvěřitelný profík. Přišel včas, odzpíval, všechno udělal ‚na první dobrou‘ a hned to tam bylo, nemuselo se o tom nijak přemýšlet. Natáčel jsem s ním věci, které byly původně natočené s panem Šlitrem jako jednoduché, popové. Pak se do toho pustil výborný pianista Mirek Klempíř - neuvěřitelný talent, který mi ohromně pomohl s aranžováním. Písničky jako Pramínek vlasů jsme zjazzovali, přivedli jsme to někam jinam.
 
Jak dlouho v Česku zůstanete?
Přiletěl jsem jenom kvůli tomuhle koncertu. Na takovéhle akce vždycky rád přijedu, v Česku hraju rád, ale záleží na sponzorech a pořadatelích.
 
Byl jste se podívat na koncert Iggyho Popa, se kterým jste kdysi spolupracoval?
Musím se přiznat, že ne. Skončil jsem v posteli, protože mě unavil jetlag. Sice jsem napsal jeho manažerovi, ale nečekal jsem, že z toho něco bude. Já vím, jak drsný život člověk na turné má. Může mít pár dní volna, ale chlap si musí odpočinout a ten nápor i ze strany novinářů je obrovský, takže on přijde, zahraje a vypadne a já se mu vůbec nedivím.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.