Share |

Roni Size: Je to jako rozvod

Turné k 20. výročí vydání přelomové desky New Forms zavítá do Roxy

Roni Size je ikona drum'n'bassové scény, ale je tak dobrej, že ho musíte respektovat, i když dramíček neradi. Brzy se vrátí do Prahy v rámci turné k 20. výročí vydání přelomové desky New Forms, která získala Mercury Music Prize a dodnes umí roztančit a nadchnout. Udělali jsme malý rozhovor, byť poznamenaný tím, že svět právě obletěla zpráva o úmrtí MC Stormina - Roni byl zdvořilý a opravdu se snažil, ale bylo vidět, že ho odchod oblíbeného kolegy trápí. "Ale až přijedu do Prahy, budu už mít mnohem lepší náladu," slibuje. 
 
Právě jsi vydal společně s Rockwellem nový singl Easy (k poslechu pod článkem, pozn. red.). Co bys nám k němu řekl?
Známe se už hodně dlouho, hráli jsme spolu na akcích, potkáváme se, tak jsme se rozhodli zkusit spolu nahrát nějaký track, který bude znít jinak než to, co teď vychází. Asi před půl rokem jsme se zavřeli do studia a přišli s touhle věcí - Easy. Dopadlo to dobře, povedlo se nám naši představu zhmotnit.
 
Jsi na začátku turné - jaké bude?
Půjde o tour k 20 letům od vydání alba New Forms. Je to oslava těch dvaceti let, je to nová show - žádný bubeník, žádná basa žádný vokalista, jen já sám, čistě elektronický setup a vizuály - teď je existuje tak straěn moc kapel, že to může být dobrý. Vždycky jsem měl kolem sebe na turné spoustu lidí a na pódiu to bylo jako na mejdanu, ale docela se těším na to, až budu protentokrát na stagi úplně sám, bez jakýchkoli vokálů... Snad se podaří předat nějakou ideu toho, že na tuhle hudbu se můžeme dívat ještě i jinak - a může to být i vizuální zážitek, tak snad se to lidem v Praze bude líbit. Roxy mám rád, je to dobrej klub.
 
Jakých pro tebe bylo těch 20 let v hudbě?
Bylo to jako manželství... je to můj asi nejdelší vztah v životě, nikdy jsem takhle dlouhý vzah s nikým neměl a už asi mít ani nebudu. Mělo to své vrcholy a propady a je fakt, že pro mě bylo vždycky všecko o muzice, ale v určitou chvíli musí hudba přelézt na zadní sedadlo a já musím najít něco, co mě naplní jako lidskou bytost - je asi čas podívat se na svůj život i jinak, než že je to pořád všechno jen muzika. Takže teď je to jako rozvod. A snad se pak můžu znovu "oženit" s něčím, co mě bude inspirovat.
 
Takže nebudou New Forms 2028?
Haha, ne, to by byl úlet, to rozhodně ne. 
 
Proč tu pořád drum'n'bass zůstává?
Je to ta energie. Žádná jiná hudba ti tohle nedá a děcka tu energii milují. Tolik energie prostě jinde nenajdeš, pokud tedy nechceš poslouchat metal.
 
 
 
Roni Size
9.3.18
Praha, Roxy
-
fb událost


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.