Share |

Roman Štětina reprezentuje ČR v mezinárodní soutěži Henkel Art.Award 2013

Roman Štětina
foto: HAA

Odborná porota vybrala vítěze národního kola 12. ročníku soutěže Henkel Art.Award. Stal se jím umělec Roman Štětina. Ten bude v konkurenci nejlepších umělců z dalších 22 zemí střední a východní Evropy bojovat o celkové vítězství, možnost uspořádat vlastní výstavuve vídeňském Muzeu moderního umění Nadace Ludwig (MUMOK) a také finanční podporu ve výši 7 000 eur. V České republice o nominaci do mezinárodního kola usilovalocelkem 61umělců, kteří přihlásili svá díla v oborech malby, kresby, fotografie, videoartu a instalací. To je téměř o třetinu více než vloni, kdy bylo 43 přihlášených.
 
V březnu vyhlásila společnost Henkel Central Eastern Europe již podvanácté soutěž Henkel Art.Award, která podporuje umění a nadějné umělce do 40 let. Odborná porota ve složení Lucie Drdová, historička a teoretička umění, Tomáš Vaněk, vedoucí pedagog Ateliéru Intermedia 3 na Akademii výtvarných umění v Praze a Jana Kománková, šéfredaktorka serveru Protišedi.cz, nyní rozhodla o výsledku českého kola soutěže. Vítězi soutěže Romanu Štětinovi je 27 let, od roku 2009 studuje na Akademii výtvarných umění v Praze, má za sebou velký počet skupinových i samostatných výstav. Těžiště Romanových prací je třeba hledat v mezeře mezi zvukem a obrazem, právě s takovými video ukázkami zvítězil v českém národním kole Henkel Art.Award. Porota ocenila mimo jiné i důslednost v jeho pracích.
 
„Roman Štětina patří ke generaci mladých umělců, která od roku 2010 aktivně vstupuje na scénu českého současného umění. Tématicky pracuje s fenoménem českého rozhlasového vysílání a jeho společensko-kulturní rolí. Jeho představená videa, která z části vytvořil v prostředí ČRo v Plzni, odkazují k analogovému světu vynalézání a tvorbě zvuků do rozhlasových her. Roman Štětina toto „dílenské“ prostředí ČRo dokumentuje a interpretuje specifickým filmovým způsobem. Vytváří tak silnou poetiku mizejícího času, opuštěných technologií a zvukových archívů v konfrontaci nástupu nových digitálních médií. Předložené práce Romana Štětiny svojí kvalitou zpracování i obsahovým sdělením nabízejí nejen silný audio-vizuální zážitek, ale i kritický pohled na samotné médium zvuku a digitálního obrazu,“ říká porotce Tomáš Vaněk.
 
Nominovaní ze všech 23 zemí, kde se soutěž Henkel Art.Award. vyhlašuje, postupují do mezinárodního kola. Jejich přihlášená díla na konci léta ve Vídni posoudí mezinárodní porota. Ta poté nominuje pět nejlepších umělců jako finalisty ceny Henkel Art.Award. 2013 a také finalisty na vítěze Ceny pro mladého rakouského umělce a aspiranty na zvláštní cenu v podobě stipendia v hodnotě 2 000 eur pro umělce ze střední a východní Evropy do 35 let. Vítěz bude vyhlášen v rámci slavnostního ceremoniálu, jenž se uskuteční letos v říjnu ve Vídni za přítomnosti všech finalistů. Vítězný projekt bude poté představen veřejnosti na výstavě v hlavním městě Rakouska.
www.romanstetina.com
www.henkel.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.