Share |

Report ze zásadní módní akce: London Graduate Fashion Week

Laura Cockbrun
foto: pořadatel akce

Londýnský Graduate Fashion Week je největší módní akce s přehlídkami hned po klasickém London Fashion Weeku. Tato studentská akce se letos konala od 2.6. do 5.6. na výstavišti Earl´s Court. Každoročně představuje práce tisíce studentů nejprestižnějších britských uměleckých škol (Arts University College Bournemouth, Birmingham City University, University for the Creative Arts, Kingston University London, Manchester Metropolitan University, University of West London, Wiltshire College Salisbury…) a přiláká 22 000 návštěvníků, zejména zájemců o studium a mladých návrhářů a jiných kreativců v módní branži. Graduate Fashion Week pomáhá nadějným talentům prorazit v módním průmyslu, jež je třetí největší ve Velké Británii. Díky němu rozjeli svou kariéru legendy jako Christopher Bailey (Burberry), Stella McCartney, Giles Deacon, Matthew Williiamson a Julien McDonald. 
 
Každý GFW doprovází řada workshopů, přednášek a dalších zajímavých aktivit. Letos to byly například rady k portfoliu od návrhářky Karen Millen, otázky a odpovědi s návrhářem Henry Hollandem, přednáška o digitálních médiích a blogování s úspěšnou bloggerkou Susie Bubble a spousta dalších besed na téma návrhářství a PR, spolu s užitečnými workshopy týkajících se získání práce v módní branži- jak se připravit na pohovor, co napsat do životopisu a podobně.
 
V hale je mimo oddělené části s obrovským přehlídkovým molem spousta stánků s prospekty a pracemi jednotlivých univerzit. Každá škola má velmi specifickou prezentaci jak svých děl, tak tiskovin, kterých je všude přehršel, až člověk skoro zapláče nad těmi pokácenými stromy. Každopádně designová podoba prospektů je úžasná, stejně tak jako portfolia studentů. Nikde nechybí ani nainstalované iPady, v nichž si můžete prohlédnou spoustu dalších věcí týkajících se určité univerzity a jejích žáků.
 
Pro novináře tu bylo přichystáno perfektní zázemí (jak to na londýnských fashion akcích už bývá zvykem), i když na oficiálních stránkách žádná sekce pro tisk nebyla. Což mě docela zmátlo, i celá koncepce stránek GFW, kdy mi trvalo několik dní, než jsem náhodně narazila na oficiální program. Celá organizace mi připadala dost rozpačitá, nikdo přesně nevěděl co se kde děje, a zda na to musí mít lístky. Studenti tak různě postávali v hloučcích kolem svých stánků nebo tak nějak uprostřed. Rozdávaly se i bezva tašky zadarmo, naplněné malými propagačními předměty.
 
Měla jsem možnost účastnit se besedy/přednášky, kterou vedla jedna z nejznámějších módních novinářek - Hilary Alexnder, s dvěma chlápky, jejichž jména ani nebyla uvedená na programu a mluvili úplně o něčem jiném, než mělo být zadané téma. Shrnula bych to jako poučné a velmi velmi stručné (místo 30 minut pouhých 20). Také jsem si sedla do publika na přehlídce studentů univerzity z Birminghamu, kde mi hlasitá hudba málem praskla ušní bubínky. Tedy- ten pravý, směrem k reproduktoru. I když se kolekce skládaly pouze z pěti modelů, trvalo to na můj vkus moc dlouho. Celkově bych to označila za velmi rozpačitou akci, i přes její mnoholetou tradici. Upřímně jsem byla šťastná, že jsem tam byla hned první den, před návaly davů.
 
Více fotek a informací na:
http://www.gfw.org.uk/ 
http://www.gfw.org.uk/blog/
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.