Share |

Ohlédnutí za London Collections: Men

Když jsem vyplňovala formulář opravňující ke vstupu na London Collections: Men, moc jsem toho neočekávala. Nikde totiž není napsané, jaké podmínky musí uchazeč splňovat. To, že na potvrzení přihlášky se potom čeká minimálně měsíc, je už věc všeobecné známá. No zkraťme to. Nakonec jsem tam šla bez registrace, obhlédnout terén pro další, červnové, „vydání“. (A dvě hodiny před oficiálním ukončením celé akce jsem se dozvěděla, že tu registraci vlastně mám…)

London Collections: Men je pánská obdoba London Fashion Weeku (který je zaměřený na dámskou módu). Od 7. Do 9. ledna v Londýně probíhal druhý ročník, po úspěšném uvedení prvního „pánského londýnského fashion weeku“ loni v červnu. Celá akce je konaná pod záštitou British Fashion Council a jejím patronem je, mimo jiné, i Princ Charles. Hlavním sponzorem se i letos stala značka TOPMAN.

Tentokrát se v průběhu akce představilo padesát návrhářů - od začínajících talentů po značky s mnohaletou tradicí- např. Belstaff, Burberry, Margaret Howell, Lee Roach, Tom Ford nebo Alexander McQueen.

Většina přehlídek a showroomů se koná v The Hospital Club v Convent Garden a The Old Sorting Office na New Oxford Street. Že se jedná o podstatně menší akci, v porovnání s klasickým fashion weekem, lze usoudit nejen z velikosti prostor, ale také nízkého počtu pokukujících kolemjdoucích. Stát hodinu venku a přihlížet dění kolem rozhodně není nijak vzrušující, jelikož tu zdánlivě o nic nejde. My ale obdivujeme styl a vkus lidí kouřících nebo mobilujících mezi čekáním na přehlídky a cítíme pocit zadostiučinění při zahlédnutí známé tváře.

Většina přehlídek byla v programu hodinu od sebe a k mému velkému překvapení se opravdu dodržoval čas začátku. Přehlídky a prezentace trvaly 15-20 minut (některé dokonce 5) a před začátkem i po skončení byl i nějaký čas na focení kreativních outfitů. Na pány byla většinou radost pohledět, pokud tedy nezvolili více „šokantní“ styl, čímž si zajistili nadprůměrný zájem tisku. Zkrátka, můžete se tam ukázat v čemkoli a všem je to pravděpodobně jedno, avšak čím kreativnější oděv, tím více pozornosti. Potom ale musíte stihnout přeběhnout na další přehlídku a ne vždy je to tak docela blízko. Všichni zúčastnění se chovali více méně mile a přátelsky, nikdo se moc netlačil, protože všude kolem byl dostatek místa a celé to působilo dost komorně.

Tak tedy - na červnové Collections jsem připravená.

Text: Magda Žůrková/ Foto: Thuy Pham a Magda Žůrková
REPORTÁŽ Z PŘEHLÍDEK A ZHODNOCENÍ PŘINÁŠÍME NA www.protisedi.cz/article/mladi-tradicni-neklidni-v-londyne-redaktori-maud-exklusivne-pro-protisedi

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.