Share |

Recenze: Stephen Williams, Dívka, která si říkala Tuesday

Tuesday je malá zoufalá holka, která má plný zuby všech možných zločinců a toho, co provádějí slabým a bezbranným a rozhodla se jim pořádně nakopat zadky. Připravovala se na to hodně dlouho, takže to má dost promyšlený a rozhodně nehodlá cokoli ponechat náhodě. Londýnské metro je pro ni ideální prostředí - je to nejstarší metro na světě a má spoustu dávno zrušených a zapomenutých stanic. Ona je všechny zná, ale padouši ne, takže má zásadní výhodu - je prakticky neviditelná. A ačkoli se ráda nechává vidět na kamerách, nikdo pořádně neví jak vypadá.
 
Jednoho dne tedy Tuesday usoudí, že nastal čas a rozpoutá peklo. Lítá po městě a “provádí strašné věci různým gangsterům”, “kosí gangstery jako kuželky” až si “chčijou strachy do vířivek”, takže jejich oběti se jich už nebojí a přestávají být anonymní, čímž “vyvolává největší občanské nepokoje v Londýně od roku 2011”.
Takže ji honí nejen největší londýnský gangster a jeho poskoci, ale i policie - konkrétně seržantka Stoneová a inspektor Loss. Tomu před pár lety zavraždili dceru, takže na tom není psychicky zrovna nejlíp (“Vypadáte, jako by vás zmlátil vlastní oblek.”, říká mu dost výstižně Stoneová). Nečekejte ale dalšího vyhořelého poldu nosícího v duši žal jen pro čtenářovu zábavu. Smrt Suzanne Lossové je nedílnou součástí vyprávění, bez ní by se příběh nejspíš odvíjel jinak.
Jak to všechno dopadne není zdaleka tak jasné, jak by se mohlo zdát, některé otázky zůstávají nezodpovězené. Možná autor už píše pokračování, v což doufám. Třeba se dočkáme i komiksového zpracování, tahle historie si ho vyloženě žádá.
Je to vtipná svižná tube movie, dobro versus zlo, David a Goliáš, věčná naděje bezejmenných obětí. Tuesday není žádná superhrdinka, žádnými nadpřirozenými schopnostmi neoplývá. Dokonce se ani netváří zvlášť chytře, naopak zdůrazňuje, že tupost a neopodstatněné sebevědomí protivníků je její hlavní devizou.
 
Nenechte se zmást českým překladem názvu - je poněkud zavádějící. Příběh nemá nic společného s dívkou ve vlaku a s trilogií Milénium snad jen to, že hlavní hrdinkou je děsně naštvaná holka, která slušně zvládá IT technologie.
Originální název “Padající Tuesday” má k obsahu poměrně pevnou vazbu a byl by nejspíš šťastnější.
 
Takže hodně zábavy na cestách, zvláště pak v metru ;-)
 
Autor: Stephen Williams
Originální název: Tuesday Falling
Vydáno: 23. 4. 2015, Harper Fiction
Překlad: Michael Havlen Počet stran: 328
První vydání v češtině: 6. 4. 2016, Domino
Vazba: pevná
E-kniha: ano

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.