Share |

Recenze: Kuchařka první republiky

První republika je vděčné období. Český národ si ji zvykl idealizovat a považovat za dobu elegance, kdy ženy byly ženami, nosily krásné šaty a muži se chovali gentlemansky (vždycky ty lidi, co po první republice pláčí až moc hlasitě, zlovolně ponoukám, aby vzali v potaz též tehdejší standard zubní péče a pohodlí osobní dopravy). Do onoho romantického obrázku patří do nemalé míry i jídlo. Ženy - bohyně kuchyně, poctivé vaření, omáčníky a Sandtnerka. Bylo tomu opravdu tak, nebo jde jen o další blud - "nostalgia for an age that never existed," jak zpívá Jello Biafra? I na to odpovídá lákavě vypadající publikace Kuchařka první republiky.
 
Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková se po odpovědi na otázku, jak se tehdy jedlo, záslužně pídí jak v kuchyních mohovitých celebrit, tak v dělnickém prostředí. Právě z chudých kuchyní lze často vytěžit mnoho inspirace. 
Při vaření podle téhle kuchařky často máte už suroviny doma - jde o běžné domácí komodity. Jíst lokálně je ostatně podle mnohých odborníků zdravější než lovit v exotických kuchyních. Za dob vzniku prvorepublikových receptů nebyly na každém rohu ananasy, banány a zázračné oříšky z Tramtárie, takže si do nemalé míry vystačíme s ingrediencemi, jako jsou jablka, jahody, vejce, smetana atakdále. Recepty jsou na dnešní dobu poněkud těžké, ale na druhou stranu, pokud elegantně pojíme malou porci a nezbodneme toho celý pekáč, nemusíme být úplně odřachnuti.
 
Návody jsou psány stručně a jasně, dobře se ve všem zorientujeme. Mnohé z nich jsou ovšemže velmi pracné a člověk si po přečtení toho, jak má všecko půl hodiny pilně třít, krájet, slepovat, spařovat, znovu třít atp., ještě rád zakousne tatranku. To se ale týká spíše slavnostnějších jídel a receptů z bohatších domácností; zmíněné chudinské krmě jsou sympatické svou nekomplikovaností, která není na úkor celkového vyznění typu "poctivé domácí jídlo." Taková uhlířina (brambory, nočky, cibulka) s minimálními pořizovacími náklady potěší i velké hladovce a mlsouny, stejně jako lepenice. 
 
Zařazení některých receptů je poněkud sporné - jistě má smysl někde uvést, že se v té době v chudších domácnostech často jedly knedlíky s vejcem a nebo chleba s rybičkami z konzervy, ale pojímat tyto informace jako dvoustránkový recept s obrázky je poněkud redundantní. 
Plusem je, že u receptů bývají boxy s doplňujícími informacemi.  Přečteme si třeba, jak velmi populární byly makronky, které v nynější době přicházejí okouzlovat z Francie podruhé, nebo jak se dělá šodó - a že smažený sýr není socialistický vynález. 
 
Resumé? Lze doporučit. Pokud vám učarovala babiččina poctivá kuchyně plná jíšek, sádla, těst a krémů, budete nadšeni. Milovníci lehčích jídel, případně asijské kuchyně a dalších exotických vlivů shledají kuchařku těžkou už na pohled a po zběžném prolistování budou přecpáni. I zeleninová jídla bez masa jsou těžká a hutná. Kdepak saláty s grilovaným kuřecím prsíčkem a tofu - tady jede mouka, strouhanka a máslo. Takhle se vařilo a takhle dodnes vaří mnozí příslušníci starší generace, byť to je styl již poněkud překonaný, případně vhodný spíše k prostřídání s modernějšími pokrmy. Je jedině správné, že kuchařka, mající ambici pátrat a neupravovat receptury směrem k dnešnímu stylu stravování, to respektuje. 
 
 
Anotace:
Kuchařka první republiky
Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd
Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková
Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.
Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.
Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.
Ke každému receptu fotografie: Alena Hrbková
Vazba: pevná Formát: 170 x 240 mm Počet stran: 224
K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.