Share |

Ranní chóry skrytýho orchestru. Hidden Orchestra v LMB

foto: Džyntáre & Kubii

Hidden Orchestra si sympaticky často předskakujou sami, respektive jejich výseč. Spoluzakladatelka Hidden Orchestra a stálice neoklasický hudby, tolikrát hrající po boku Hauschky nebo Nilse Frahma, krásná Poppy Ackroyd, představila svoje nový mini album (jak ho sama nazývá) Sketches. Šest kousků starších reworků a čtyři ochutnávky z plnohodnotný desky plánovaný na začátek příštího roku. Po letošním podepsání smlouvy u labelu Björk se dá na těch pár sólo kouscích vypozorovat snad trochu minimalističtější přístup, ale nechme soudy na hotovou placku. Něžná předehra celýmu tělesu.
/GALERIE/

Hidden Orchestra jsou hned od začátku tak vyhraní a samozřejmí, že vás skoro překvapí, že debutový album vydali teprve před sedmi lety. I přes nedělní průlet stálicema tvorby kapely (především) kolem Joe Achesona s vrcholným kouskem Flight, stojí letošní Dawn Chorus, vydaný po pětiletý pauze, za nejedno poslechnutí. Směsice samplů a terénních nahrávek "chóru před rozbřeskem", nejdominantněji zastoupeným zpěvem ptáků, ve spojení s hutnou stěnou vzájemně se překrejvajících perkusí, dechů a strun, vás obestoupí, až máte chvílema pocit, že se vám racek vysere na hlavu. To ale jen bagatelizuju rafinovanost vrstvení, který se v Dawn Chorusztělesňuje kupříkladu v pro mě nejpodbízivějším tracku Western Isles, kde Achesonův rukopis poznáte na první dobrou. Joe mile nezapomněl vzpomenout na svoje český kamarády z Clarinet Factory, kterejm vyprodukoval a odehrál remix skladby 5 Steps. Ten sami CF právem považujou za jeden z nejzdařilejších, kterýho se jim kdy dostalo. 
 

Lehce autistický vzezření a vystupování kapely, spolu s nebývalou koncentrací bekovek v Lucerně, umocnilo už tak dost intelektuální zážitek. Výpravnost tvorby Hidden Orchestra jistě nesedí každýmu a Dawn Chorus asi nenažene kapele do náruče zástupy novejch fanoušků, precizností a kradmým začleňováním novejch postupů ale víc než uspokojí ty stávající a dává naději, že dílo Hidden Orchestra neustrne a další deska nebude jen zapomenutelnej recyklát. Tenhle nelehkej a často nevděčnej žánr už byl nejednomu samovykradačskýmu uskupení osudnej. Budu se najpatě těšit na příště. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.