Share |

Psychiatrická nemocnice Bohnice ožije social cirkusem

foto: pořadatel akce

Ve dnech od 20. do 23. ledna v pražské Psychiatrické nemocnici Bohnice proběhne již druhé setkání mezinárodní platformy SocialEducircation, která se zaměřuje na podporu vzdělávání cirkusových lektorů a profesionálů působících v oblasti social cirkusu. Hlavním tématem akce je využití cirkusových umění pro práci s duševně nemocnými klienty. Průkopníkem a propagátorem social cirkusu v České republice je Cirqueon - Centrum pro nový cirkus, který celoročně organizuje kurzy nového cirkusu pro pacienty Psychiatrické nemocnice Bohnice. Cílem mezinárodního setkání je rozšířit znalosti lektorů v oblasti social cirkusu a rozvinout diskusi s mezinárodními partnery o možnostech a úskalích této práce.
 
Social cirkus, tedy možnost využití cirkusových umění pro terapeutické účely,představuje aktuálně jedno z nejinovativnějších odvětví kreativní sociální terapie. Mezinárodní setkání nabízí odborníkům a profesionálům z oblasti nového cirkusu unikátní prostor pro otevřenou debatu o významu, přínosech a možnostech využití social cirkusu v rámci terapie, stejně jako výměnu praktických zkušeností a sdílení úspěšných technik při práci s pacienty.
 
„Social circus je dynamicky se rozvíjející forma práce, která využívá cirkusová umění jako prostředek k dosažení kladných výsledků v sociální a psychické stránce osobnosti i v motorických dovednostech a nabízí celou škálu činností jako jsou žonglování, akrobacie, klaunérie, tanec či hudba. Rozličnost činností umožňuje, aby si každý našel to, co ho zajímá a baví a v průběhu kurzu si novou dovednost osvojil, trénoval a dále rozvíjel,“říká lektor Cirqueonu Adam Jarchovský, který celoročně vede kurzy žonglování pro pacienty Psychiatrické nemocnice Bohnice.
 
Teoretická část programu zahrnuje přednášky z oblasti psychiatrie a diskuse o možnostech využití cirkusových umění pro práci s duševně nemocnými pacienty. Přednášky proběhnou pod vedením zástupců občanského sdružení Ledovec, které dlouhodobě pracuje na tvorbě socializačních a aktivizačních programů pro pacienty psychiatrických léčeben nebo psychiatrických oddělení nemocnic v rámci svého projektu Cirkus Paciento. V druhé části programu jsou pro účastníky naplánované praktické workshopy cirkusových disciplín určené pro pacienty z různých oddělení nemocnice.
 
„Zájem o problematiku social cirkusu, a také o účast na setkání, je ze strany českých i evropských umělců opravdu velký a letošního ročníku se zúčastní více než 25 zájemců ze sedmi evropských zemí,“ říká koordinátorka akce Barbora Adolfová a dodává: „kurzy žonglování pro pacientyPsychiatrické nemocnice Bohnice organizuje CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus celoročně a jejich návštěvnost neustále roste. Proto jsem rádi, že v průběhu setkání budeme moct připravit více intenzivních kurzů pro pacienty z většího počtu oddělení. Workshopy by následně měly vyvrcholit společným představením cirkusových lektorů a pacientů, které bude otevřené i veřejnosti, a to ve čtvrtek 23. ledna od 14.00 hodin v Divadle Za plotem.“
 
Mezinárodními partnery projektu SocialEducircation jsou Associacio Valenciana De Circ (Španělsko), Hungarian Juggling Association (Maďarsko), The Invisible Circus (Velká Británie), Jonglier Katakomben gemeinnützige (Německo), Cirkus in Beweging (Belgie) a Cirqueon – Centrum pro nový cirkus (Česká republika). V letošním roce se poprvé projektu účastní i řečtí partneři – Kids in Action.
 
Více informací najdete na:
www.cirqueon.cz
www.educircation.eu
www.ledovec.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.