Share |

V Brně začal JazzFest

foto: Lucille Reyboz

 Startuje jedenáctý ročník jedné z největších přehlídek tohoto žánru u nás – JazzFestBrno, kam v průběhu následujících dvou týdnů zamíří současná zahraniční i tuzemská jazzová špička. Vedle české jazzové elity se představí také celá řada zahraničních hvězd. „Letošní ročník nabízí historicky nejbohatší program,“ říká umělecký ředitel a dramaturg festivalu Vilém Spilka a dodává: „mnohé festivalové interprety máme možnost vidět s vlastními projekty u nás vůbec poprvé.“

Festival předznamená už dnes koncert posluchačů Katedry jazzové interpretace na půdě brněnské Janáčkovy akademie múzických umění. Ve středu 11. 4. bude brněnská Alterna pařit projektu rakouského pianisty Waltera Fischbachera a domácím instrumentalistům z kapely Muff. O den později ovládnou Alternu klavírista Matej Benko a pianista Najponk v triu s Jaromírem Honzákem a Mattem Fishwickem. Nabídku domácí improvizované hudby doplní svým vystoupením také navrátilec z USA, pianista Jiří Levíček. První polovina festivalu vyvrcholí sobotní oslavou sedmdesátých narozenin jazzových matadorů Jiřího Stivína a Mojmíra Bártka v Semilasse. Na neděli 15. 4. je pak v rámci tradiční ruské série připraven koncert trumpetisty Alexe Sipiagina v doprovodu basisty Borise Kozlova a bubeníka Donalda Edwardse v divadle Husa na provázku.

Příští týden zahájí už v pondělí 16. 4. bubeník, kytarista a zpěvák Brian Blade, který v české premiéře představí svůj folk-jazzový projekt Mama Rosa. Dočkáme se také aktuální kapely zpěvačky Marty Töpferové, jež dlouhodobě spolupracuje s dalším výrazným zástupcem mladší generace, Tomášem Liškou.
K vrcholům festivalu bude patřit ve středu 18. 4. koncert tria indo-amerického klavíristy a jazzového vizionáře Vijaye Iyera. Ve stejný den zahraje i kytarista Libor Šmoldas, který s sebou přiveze jazzového Bobbyho Watsona, aby společný ansámbl, který vznikl na turné Šmoldasova kvarteta po Spojených státech, představil konečně i domácímu publiku.

Chybět pochopitelně nebude ani evropský jazz, sousední Rakousko vyšle smyčcové kvarteto Radio String Quartet Vienna, Maďarsko zase etno-jazzovou sestavu Djabe. V pátek 20. 4. předvede svoji virtuozitu španělský kytarista Albert Vila v symbióze se saxofonistou Cyrillem Oswaldem nebo kvarteto kytaristy Jonathana Kreisberga s britským saxofonistou Willem Vinsonem.

Jazzový kytarista David Dorůžka vystoupí ve středu 25. 4. v Semilasse jako host mezinárodní sestavy Inner Spaces vedené trumpetistkou Štěpánkou Balcarovou. Svůj nový projekt Perpetual Motion ve stejný den představí i jazzový chameleon, saxofonista Donny McCaslin. Hlavní část téměř třítýdenního jazzového maratonu pak završí koncert izraelského basisty a zpěváka Avishaie Cohena, 26. 4. v Bobycentru.

JAZZFESTBRNO si zachovává tradiční a osvědčený formát dvojkoncertů ve vybrané dny, doplněných o populární noční jam sessions. Podrobný program je na www.jazzfestbrno.cz. Vstupenky na festivalové koncerty jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketstream (www.ticketstream.cz) nebo v předprodeji Filharmonie Brno. Pořadatelé mimo jiné nabízejí cenově výhodné permanentky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.