Share |

První máj v Kině Pilotů

foto: pořadatel akce

1.5. Film a láska
Na prvního máje uvede Kino Pilotů několik filmů, které mluví o různých podobách lásky.
 
11:50 Hastrman
Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus, jehož láska k venkovské dívce Katynce naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí.
100 min, česky
 
13:50 Máří Magdalena
Biblický příběh líčí osudy Máří, mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace.
120 min, anglicky
 
15:10 Až na dno
Když se v Normandii během pobytu u moře britský tajný agent James náhodně na pláži setká s podmořskou bioložkou Danielle, jejich cesty se na chvíli spojí a vytvoří se mezi nimi silné pouto. Čas jejich sblížení je však limitován právě a pouze jen na těchto pár dnů na poklidném francouzském pobřeží. Po nich přichází čas odloučení s nejistotou možného příštího setkání. Oba se ocitají sice ve zcela odlišných, ale něčím si i zvláštně podobných situacích, a čerpají sílu ze vzpomínek na prožité společné chvíle a v nich zrozeného citu.
111 min, anglicky, české titulky
 
17:20 Cukrář
Služební cesty mohou přinést mnohá překvapení a není výjimkou, pokud mezi ně patří setkání, jež přeroste v milenecký vztah. Poměr Thomase, cukráře žijícího v Berlíně, a Orana, ženatého muže původem z Izraele, však po několika měsících utne tragická událost. Oran umírá při dopravní nehodě a Thomas nevidí jiné východisko, než vyhledat vdovu, jež teď sama vychovává Oranova syna. Přes počáteční nedůvěru, pramenící z Thomasovy německé národnosti, dává truchlící Anat mlčenlivému mladému muži práci ve své kavárně, netuší však, že nevyslovený smutek, který je spojuje, se váže k jednomu a tomu samému muži.
104 min, německy, anglicky, hebrejsky, české titulky
 
18:00 S láskou Vincent
Výtvarný filmový počin, natočený animací originálních olejomaleb v kombinaci s hraným filmem, je prvním takovým filmem svého druhu na světě. Příběh nahlíží do tajemných okolností smrti umělce, který ještě 6 týdnů před smrtí psal v dopisech, že se cítí dobře a je klidný. Scénář k filmu vznikl na základě 800 van Goghových dopisů, které psal svému bratru Theovi. Na vzniku filmu se podílelo 125 malířů a animátorů z celého světa.
95 min, anglicky, české titulky
 
19:50 Naprostí cizinci
Několik spřátelených párů se schází k pohodové večeři. Znají se důvěrně celé roky a také další setkání by se neslo v duchu lehkého škorpení a nostalgických vzpomínek na to, co bylo... kdyby se nezrodil zdánlivě nevinný nápad: dát mobilní telefony na stůl a sdílet každou SMS i každý příchozí hovor. Kolik toho o sobě nesmíme vědět, abychom mohli zůstat přáteli, milenci, manželi, rodiči...? Během jediného večera se ukáže, že až příliš mnoho. I ti, které známe, mohou totiž být naprostými cizinci.
93 min, italsky, české titulky

 

2. 5. 18:30 Druhý KIWI FILM večer v Kině Pilotů:

Maorský prapor – cena za občanství
 
FILMY: BYL JEDNOU JEDEN OSTROV (dokumentární film, 56 min., 1975)
TAMA TU (krátký film, 18 min., 2004)
ZA PRAPOREM (dokumentární film, 53 min., 2017)
 
Ve středu 2. května 2018 uvádí tři filmy spojené s příběhy 28. maorského praporu z Nového Zélandu, který statečně bojoval ve druhé světové válce vedené na druhé straně světa a který za svou účast zaplatil vysokou cenu.
 
Dva filmy jsou od oceňovaného česko-novozélandského dokumentaristy Michaela Havase. V roce 1974 filmař Michael Havas vešel do řecké kavárny v Kandanosu na Krétě a řekl, že je Novozélanďan. Nevěděl o obětech a hrdinství během bitvy o Krétu a jejích tragických následcích. Byl tak zahlcen láskou Kréťanů k Novozélanďanům, že se rozhodl věnovat svůj absolventský film na FAMU tomuto nevyřčenému příběhu. BYL JEDNOU JEDEN OSTROV, výsledek dvouletého pečlivého průzkumu, filmování a následného zpracování, zavede diváka na absurdní cestu do kolébky evropské civilizace, kde 28. maorský prapor, potomci dřívějších kanibalů, ubodají německé výsadkáře k smrti, aby chránili evropskou kulturu; kde Manoli Paterakis se stane shakespearovským hrobníkem na německém válečném hřbitově, kde němečtí výsadkáři si vzpomínají, jak plachtili krétskou oblohou a Kiwi kulky jim svištěly kolem hlav a kde se řecký pravoslavný kněz přiznává, že se také stal zabijákem, aby chránil svůj ostrov. Film drží pohromadě silný milostný příběh mezi maorským Nedem Nathanem a Katinou Torakis ze Sklavopoula. Byla to ona, kdo Nedovi více než rok nosila jídlo do skrýše v jeskyni. Po válce se Ned vrátil, aby prozradil své tajné city ke Katině. Vzali se a začali nový život na Novém Zélandu. Maorští muži šli dobrovolně do války, aby si zlepšili své společenské postavení na Novém Zélandu. Ale když se v roce 1945 vrátili, zjistili, že jsou ve své vlastní zemi stále občany druhé kategorie. V době, kdy Havas filmoval BYL JEDNOU JEDEN OSTROV, neexistovali maorští filmaři, ale film se stal součástí maorské renesance, která právě začínala. O čtyři dekády později se Michael setkává s Julianem Arahangou, slavným maorským hercem z KDYSI BYLI BOJOVNÍKY a MATRIX a nyní mezinárodně uznávaným filmovým řežisérem. Havas navrhuje, aby po 40 letech vystopovali jeho kroky na Krétě, v Monte Casinu, Praze a Novém Zélandu ve snaze definovat dědictví maorského praporu. ZA PRAPOREM se zamýšlí nad dopadem ztráty více než 600 vůdčích válečníků, z nichž mnoho leží pohřbeno v zátoce Souda na Krétě, na maorskou kulturu, ochránce jejich jazyka a tradic. Byla cena za občanství opodstatněná?
 
Michael Havas představí své dokumentární filmy a po skončení bude odpovídat na otázky.
 
Večer doplní krátký film TAMA TU, napsaný a režírovaný známým Kiwi režisérem a Novozélanďanem v roce 2017, Taikem Watiti (Boy, What We Do in the Shadows, Hunt for the Wilder People, Thor: Ragnarok).
 
Jarní sérii KIWI FILMOVÝCH VEČERŮ přináší KIWI FILM FEST ve spolupráci s Česko-australsko-novozélandskou asociací (CANZA) a Kinem Pilotů, s podporou Velvyslanectví Nového Zélandu v Berlíně a hotelem Jalta v Praze.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.