Share |

Vše pro vlast: Každý národ má takové hrdiny, jaké si zaslouží

foto: Skandinávský dům

Co si se svým životem počne Fin středního věku, který zůstane bez práce? Přidá se k národnímu olympijskému týmu! Ovšem jen za předpokladu, že mu v žilách koluje povolený doping... Netypický finský „krvák“ Vše pro vlast, který si s humorem sobě vlastním bere na mušku vlastenectví a sportovní etiku, uvede již 3. května v rámci pravidelných Severských filmových čtvrtků kino Evald.
 
Finský snímek Vše pro vlast vypráví příběh Toiva, muže středního věku, který je svým okolím a vlastně i sám sebou považován za outsidera. Však i jeho cynické životní motto zní „raději být bez práce a opilý, než jen bez práce“. Život mu však obrátí na ruby lékařský objev: Toivova krev obsahuje extrémně vysokou hladinu hemoglobinu, čímž působí jako zdroj energie pro trénované sportovce. Cynický Toivo tak spadne do hledáčku trenéra národní finské reprezentace a stane se tajnou zbraní krásné lyžařky Aino. Ta, pravidelně dopována Toivovou krví, se může stát favoritkou nadcházející olympiády. Slibný postup finského týmu se však ocitá v ohrožení a vše závisí na jediné otázce: udělá Toivo pro vlast vše?
 
„Vše pro vlast je komedie. Jak je ovšem pro finskou kinematografii typické, nevyhýbá se ani vážným úvahám. Kde leží hranice mezi lékařskou podporou sportu a dopingem? Co všechno máme, můžeme či musíme pro svou vlast udělat? A jak se máme zachovat, když se nám do profesní etiky začnou plést osobní zájmy a emoce?“ komentuje Zuzana Vorlíková ze Skandinávského domu snímek, který režisér Arto Halonen natočil jako odlehčenou reakci na dopingový skandál, jemuž v roce 2001 čelil finský národní tým na mistrovství světa v klasickém lyžování.
 
Kromě stále aktuálního tématu sportovní etiky a humorně-vážných pohledů do zákulisí vrcholového sportu film oslovuje své diváky především hereckými výkony. Herec v hlavní roli Martti Suosalo byl za ztvárnění Toiva nominován na finskou cenu Jussi. V úloze ambiciózní lyžařky Aino zazářila Pamela Tola, jedna z nejobsazovanějších hereček současné finské filmové scény, kterou mohou čeští diváci znát například z Laponské odysey. Právě Pamele Tole bude věnován krátký úvod před promítáním.
 
Co? Severské filmové čtvrtky: Vše pro vlast
(Isänmaallinen mies, Finsko, 2013, 96 min)
Kdy? 3. května 2018, 19:00 hodin
Kde? Kino Evald, Národní 60/28, Praha 1
Vstupné: 120 Kč (rezervace www.evald.cz)
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.